Gramona: 100 anys d’escumosos i 70 de llargues criances

Les famílies Gramona i Batlle, viticultors i cellerers, s’unien en matrimoni a principis del segle XX, donant peu al naixement dels primers vins escumosos de la casa. Generacions després els seus membres segueixen treballant les terres amb les quals els seus avantpassats van començar a elaborar vi ara fa 140 anys, i de les que en va néixer un dels seus vins més emblemàtics: III Lustros, el primer escumós de llarga criança del país, elaborat l’any 1951.

En aquest any de grans celebracions per Gramona, la seva aposta per les llargues criances segueix sent reconeguda per tres de les principals guies del país: Guia Peñín, Guia Gourmets i Guia de Vins de Catalunya. Concretament, Enoteca 2006 ha estat reconeguda com a Millor Vi Escumós en totes elles i Millor Vi de la Guia catalana.

Gramona va elaborar el primer vi escumós de llarga criança del país: III Lustros. Aquest Brut Nature amb set anys de criança, va ser elaborat per primera vegada l’any 1951 pels germans Bartomeu i Josep Lluís Gramona, quarta generació de cellerers. Un vi amb caràcter, que mostra la puresa de la terra de la qual prové i també de l’artesania que precisa. I que, 70 anys després, segueix sent una icona dels escumosos d’aquest país

Enoteca Gramona 2006, l’escumós més guardonat per la crítica especialitzada

Gramona compleix un segle com a celler elaborador de vins escumosos, a més del seu 140 aniversari com a família de cellerers i viticultors, i la seva aposta per la llarga criança segueix sent reconeguda a través de les puntuacions que les principals guies del país han  atorgat als seus vins. Especialment a l’Enoteca 2006, que ha estat reconegut com a Millor Vi Escumós a les tres guies.

A nivell nacional, la Guia Peñín ha puntuat amb més de 90 punts tots els vins escumosos de  Gramona. Enoteca Gramona 2006 i Celler Batlle 2011, ambdós amb 98 punts, se situen
també com a Millors Vins Escumosos de la guia, sent així el celler amb més referències al Podi d’aquest 2022. III Lustros, amb 95 punts, i Imperial, amb 93, completen les puntuacions de 99 punts amb Enoteca Gramona 2004. Premi que, per altra banda, ja havien obtingut altres collites  d’Enoteca Gramona al llarg dels anys, també el primer escumós en ser Millor Vi, reconegut per la mateixa guia com “[…] un fet històric de gran transcendència”.

En rigorós tast a cegues, la Guía de Vinos Gourmets puntua anualment més de 3.400 vins. Entre ells, tots els escumosos de Gramona han obtingut més de 90 punts, sent Enoteca Gramona 2006 el Millor Vi Escumós amb 98 punts. Celler Batlle, amb 97 punts, III Lustros, amb 95, Argent Rosé amb 96, i Argent Blanc, amb 95, l’acompanyen en el Quadre d’Honor

A Catalunya, la Guia de Vins de Catalunya ha concedit 9,83 punts a l’Enoteca Gramona 2006, posicionant-la com a Millor Vi Català d’aquesta edició, a més d’haver estat reconeguda com a Millor Cupatge Tradicional. Només dos escumosos de Gramona han estat puntuats com “els millors” de la Guia en els seus 14 anys d’història. Celler Batlle 2011 i III  Lustros 2013, ambdós amb 9,81 punts, i Imperial 2015 amb 9,51, se situen igualment al cim dels vins tastats d’aquesta edició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s