DO Penedès 2030: sostenibilitat, patrimoni vitivinícola i singularitat dels seus vins

Es presenten les línies estratègiques que guiaran la DO Penedès en els propers anys | Es donen a conèixer les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas, així com el distintiu 100×100 Xarel·lo

La DO Penedès segueix enfortint la seva marca a través de la consolidació de valors com la sostenibilitat, l’ecologia, l’herència vitivinícola, el territori, les varietats autòctones i l’excel·lència dels seus vins. Després de mesos de treball conjunt amb els cellers i els viticultors de la Denominació d’Origen, el celler Mas Rodó ha acollit la presentació dels projectes que portaran a la DO Penedès fins al 2030. Aquestes iniciatives estan recollides en el Pla Estratègic 2021-2030 en que la DO Penedès ha estat immersa en el darrer any per tal de poder establir les línies estratègiques i de treball que definiran la denominació en la propera dècada, basades en el respecte per l’entorn –amb la sostenibilitat i l’ecologia com a elements clau–, la destinació única de raïm en l’elaboració de vins, la potenciació de les variants autòctones i l’objectiu d’esdevenir una DOQ (Denominació d’Origen Qualificada). En la mateixa línia, la DO Penedès també ha presentat dues noves categories de vins per reconèixer la qualitat i la tradició del patrimoni vitivinícola –el Vi de Mas i el Gran Vi de Mas– i el segell 100×100 Xarel·lo que defineix els vins monovarietals de la varietat blanca per excel·lència del Penedès.

Penedès 2030: El full de ruta que ha de marcar els propers anys de la DO Penedès

La denominació d’origen va iniciar l’elaboració del seu nou Pla Estratègic a finals del 2020, a través d’un anàlisi profund del sector a partir dels punts de vista i valoracions de diferents actors com viticultors, cellers, restauradors, botigues especialitzades i consumidor final. El resultat ha estat un document que estableix les principals línies estratègiques que la DO Penedès desenvoluparà fins el 2030 basades en punts clau la protecció del territori i la potenciació del patrimoni vitivinícola del Penedès.

2025: verema 100% ecològica a la DO Penedès

Un dels aspectes que ha destacat el president de la DO Penedès, Joan Huguet, és “treballar perquè la DO Penedès esdevingui un territori sostenible en tota la cadena d’elaboració, des de la viticultura fins al producte final”. Amb aquest objectiu, Huguet ha anunciat que “es treballarà perquè tot el raïm que es culli en la verema del 2025 ja sigui únicament sota certificació ecològica”. Igualment, per aconseguir un preu just del raïm DO Penedès i destacar-ne la singularitat, s’impulsarà la destinació única del raïm d’una vinya que es destini a elaborar vins DO Penedès. És a dir, que una vinya que es destini a elaborar DO Penedès no pugui estar també inscrita en d’altres DO.

Denominació d’Origen Qualificada (DOQ) Penedès

Un altre dels objectius que recull aquest Pla Estratègic 2021-2030 és treballar perquè la DO Penedès pugui arribar a ser una DO Qualificada (DOQ), com a reconeixement de la qualitat i excel·lència dels seus vins. Per aconseguir-ho es treballaran diversos aspectes com que el vi comercialitzat estigui embotellat des de cellers inscrits i ubicats a la zona geogràfica delimitada, que es compti amb un sistema de control des de la producció fins la comercialització o disposar d’una delimitació cartogràfica dels municipis per poder garantir la coexistència entre cellers de diferents denominacions.

Potenciar varietats recuperades i incorporar vins de mínima intervenció

Dins d’aquest treball per la potenciació del patrimoni vitivinícola, hi ha la promoció de varietats recuperades que han demostrat una bona adaptació al canvi climàtic per ser resistents a la sequera i presentar una maduració més tardana. El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha posat l’exemple de la varietat Moneu,  “que es potenciarà com a varietat de referència dels vins negres DO Penedès”.

Altres aspectes que contempla el pla és la incorporació com a vins DO Penedès dels vins fruit de noves tècniques d’elaboració amb mínima intervenció. Per fer-ho es crearà una comissió de treball i un comitè de tast, que definirà els paràmetres específics que han de complir aquests tipus de vins i establir els controls analítics necessaris per poder ser comercialitzats sota el segell de la DO Penedès.

Vi de Mas i Gran Vi de Mas: els vins més top de la DO Penedès

Dins de les accions que la DO Penedès està treballant per potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori, ha estat crear dues noves categories de vi – el Vi de Mas i Gran Vi de Mas– amb les masies i els masos del Penedès com a elements vertebradors del vi. Segons Olivella, “l’objectiu és singularitzar els vins amb un segell que doni a conèixer al consumidor final la història dels masos penedesencs i gaudir d’uns vins elaborats seguint els màxims criteris d’excel·lència i amb total respecte per l’entorn”. Aquests vins també hauran rebut un ampli reconeixement dins del sector. Per tal de que un vi pugui formar part d’aquestes dues noves categories, haurà de complir estrictes criteris, normatives i comitès d’avaluació que aniran més enllà del propi vi, com són el respecte per la terra i la preservació del patrimoni arquitectònic i paisatgístic

El vi, només de les vinyes del mas

El mas i les seves vinyes hauran d’estar en un municipi que formi part de la DO Penedès i la distància entre les vinyes i el mas no podrà superar els 2 quilòmetres lineals, fent una circumferència i prenent com a centre la masia. La finca haurà de ser propietat del celler o tenir un contracte de gestió d’un mínim de 7 anys.

Finques centenàries i amb alt valor històric i paisatgístic

Olivella ha explicat que “un dels objectius d’aquestes dues noves categories és la potenciació dels valors històrics i paisatgístics del Penedès”. És per aquest motiu que la masia del mas haurà de ser centenària –del 1879-1900 o anterior–, presentar un bon estat de conservació i estar situada en un entorn d’alt valor paisatgístic i lliure d’instal·lacions industrials (polígons, grans infraestructures viàries,…). Un informe arquitectònic i de tècnics paisatgístics especialitzats ho certificarà.

Vinyes ecològiques, de més de 10 anys i collides a mà

El raïm per l’elaboració dels Vins de Mas haurà de provenir de vinyes conreades a través del mètode ecològic amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas, i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Pel que fa als rendiments, el director de la DO Penedès ha especificat que “per hectàrea de vinya, hauran de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès”. La collita s’haurà de fer a mà i les parcel·les destinades a l’elaboració d’un Vi de Mas o Gran Vi de Mas, només podran ser destinades a aquest tipus de vins.

Llargues criances i ampolla tipus comuna

Es potenciaran les varietats pròpies del Penedès i la criança haurà de ser d’un mínim de 8 mesos en el cas dels vins blancs i 20 mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per embotellar aquests vins serà la Borgonya –es donarà un temps de transició de 2 anys perquè les ampolles que estiguin en procés de criança es puguin comercialitzar– i en l’etiquetatge haurà d’aparèixer el nom tradicional del mas i l’anyada.

Vins amb un alt reconeixement internacional

Els Vins de Mas hauran de demostrar altes puntuacions en concursos i certàmens internacionals i mencions en publicacions especialitzades en els darrers cinc anys com a mínim. Cada celler podrà tenir un màxim de cinc vins amb categoria Vi de Mas i un Gran Vi de Mas.

9Per tal de poder certificar totes aquestes característiques, la DO Penedès crearà un comitè d’experts per valorar els vins que vulguin accedir a aquestes dues noves categories i s’elaborarà un registre que s’actualitzarà de forma permanent. Per últim, Francesc Olivella ha explicat que “els cellers que elaborin Vi de Mas i Gran Vi de Mas ho hauran de fer separadament de la resta de vins i amb els controls de traçabilitat específics”. Olivella ha explicat que ja hi han 15 cellers de la DO Penedès interessats en poder elaborar vins sota aquestes categories.

Potenciar la identitat i singularitat de les 10 zones de la DO Penedès

La DO Penedès també presenta una nova categoria anomenada Vi de Zona –aquest tipus de vi podrà ser també un Vi de Mas o un Gran Vi de Mas. Tal i com ha explicat el director de la DO Penedès, “amb aquesta categoria es busca donar a conèixer les 10 zones diferents que conformen la denominació d’origen –Alts d’Ancosa, Conca del Foix, Costers de l’Anoia, Costers del Lavernó, Costers del Montmell, Marina del Garraf, Massís del Garraf, Muntanyes d’Ordal, Turons de Vilafranca i Vall Bitlles-Anoia– i posar en valor la personalitat que cada indret li dona al vi”. Per tal de poder etiquetar el vi amb alguna d’aquestes zones, caldrà que el vi neixi d’una única parcel·la o vinya d’una d’aquestes 10 zones i cultivar les vinyes seguint tècniques ecològiques i de màxima sostenibilitat ambiental.

Segell 100×100 Xarel·lo: un nou distintiu 

Amb l’objectiu de potenciar i donar visibilitat en l’ampolla als vins elaborats únicament amb la varietat Xarel·lo, la DO Penedès ha creat un nou distintiu anomenat 100×100 Xarel·lo. Aquest segell, que és opcional, el podran utilitzar aquells vins que presentin una traçabilitat d’elaboració únicament amb xarel·lo i que obtinguin unes puntuacions  especifiques en el comitè de tast que qualifica els vins de la DO Penedès.

Presentació en un entorn que reflecteix els valors que la DO Penedès vol enfortir

L’acte de presentació ha tingut lloc al celler Mas Rodó. La denominació d’origen ha acollit aquest emplaçament ja que és un dels cellers que respon a les singularitats i valors que vol potenciar: un gran mas perfectament conservat, envoltat de les seves pròpies vinyes en un entorn amb un alt atractiu paisatgístic.

Després de la presentació, els assistents –persones vinculades a la premsa i als mitjans de comunicació– han pogut conèixer de primera mà el celler i els seus entorns a través d’una visita a les vinyes i al celler.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s