Malvasia i Aiguadolç: a love story’ Centre Interpretació  Malvasia de Sitges

La Malvasia i el Mar es donen la mà en la nova proposta del CIM. La primera proposta de ‘Malvasia i Aiguadolç: a love story’se .La “Malvasia de Mar” presenta la mediterraneïtat elevada a la màxima expressió. És la comunió de la vinya i el mar en una història d’amor. I sota el nom de Malvasia i Aiguadolç: a love story, neix la nova proposta enoturística del CIM, que ofereix un tast de Malvasia de Mar i de Blanc Subur 22, un itinerari guiat i relats de la vinya i el mar de Sitges i la immersió en diversos relats.

Es va celebrar el 1,7, 8 i 14 de juliol, nosaltres vam ser el dia 8, i us podem assegurar que va ser una magnífica tarda de visita, aprenentatge i bé estar-hi. Un entorn privilegiat al mig de Sitges. El nostre cicerone en aquesta experiència va ser el  Sergio Martín, una persona molt agradable i atent, que va fer que ens introduíssim de ple en l’experiència. Va començar la visita a una sala on havia instalada una gran pantalla i ens anava explicant, mitjançant imatges, l’evolució de Sitges i de totes les vinyes de què disposen des de l’antiguitat fins avui dia, una didàctica i esplèndida explicació ia la que ens vam quedar enamorats de la història i el gran canvi.

Actualment només disposen de la vinya d’Aiguadolç i la vinya urbana, que ens va portar a contemplar el Sergi, que és als terrenys de l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, un espai singular on la vinya, la cura de les persones i l’art es donen de la mà per esdevenir una experiència enològica única a Sitges. Gestionat pel Celler de l’Hospital, únic celler a Sitges i hereva de l’època d’or dels vins de la vila costanera. Ubicat al Corral de la Vila, edifici del segle XVIII d´arquitectura popular. Les seves instal·lacions són una porta oberta al descobriment de les tradicions sitgetanes amb un marc contemporani

Envoltant les vinyes plenes ja amb els raïms de malvasia, arribem fins a la sala de botes, on contemplem la gàbia i les ampolles de malvasia BLANC SUBUR que havien submergit, l’any passat, sota el mar al port d’Aiguadolç, i que van pujar a terra aquest any, van baixar un total de 465 ampolles, a més de poder observar fascinats aquella estructura i ampolles, en una bota, hi havia un vídeo àudio gràfic de com s’havia dut a terme tot aquella proposta, simplement fascinant.

Acabem al Pati la Malvaseria, divinament decorat per a l’ocasió amb les taules posades com antigament amb un “Mocador de fer farcells” i unes xarxes de pescadors per sobre, preciós per al moment, tastar la “Malvasia de Mar”. Davant d’una bota també decorada hi havia dues ampolles d’aquesta malvasia i que provaríem mes tard, ampolles plenes de sorra i terra del mar incrustades a les mateixes.

Comencem provant la mateixa malvasia seca, BLANC SUBUR, tal qual, per després tastar la que havia estat submergida al mar tot aquest temps, i que està etiquetada com “MALVASIA DE MAR”, sent el mateix vi la diferència és formidable, si el blanc subur ja és fabulós, aquest és esplèndid, diferent, heu de tastar-lo, és més aromàtic i gustós en boca, a tot això, l’anàvem marinant amb embotit, patates fregides, palets de pa, etc.

La Malvasia de Mar és un producte singular perquè és la primera criança submarina que es fa dins d’un port i perquè la proximitat de la vinya d’on surt aquest raïm i el lloc de la immersió és només de 100 metres. La principal característica de la Malvasia de Sitges és el seu potencial aromàtic, la seva persistència i la seva columna vertebral que és l’acidesa que li dona aquest nervi i vida que la fa tant apta per a criances com a Dolça i Seca així com en vi tranquil. En el cas concret de la Malvasia de Mar, l’envelliment submarí  incrementa i potencia la mineralitat del vi, que proporciona el massís del Garraf.

I per acabar prenem també una copeta de la malvasia dolça amb uns boníssims carquinyolis, que, si els mulles a la malvasia, et semblaran més bons encara.

Viu l’experiència de veure una de les darreres vinyes urbanes de Catalunya en un complex modernista al cor de Sitges. A cinc minuts del centre històric. NO T’HO PERDIS

CONTACTE

Plaça de Joan Duran i Ferret, 08870 Sitges.
Telèfon: +34 93 379 72 13
Email celler: celler@hospitaldesitges.cat
Email CIM: cim@malvasiadesitges.cat

Deixa un comentari