CODORNIU “La Verema del Cava” Un matí a Codorniu amb esmorzar Km.0 

Seguim amb les experiències de la Verema del Cava, que se celebra a diferents cellers i en aquesta ocasió és el diumenge 25 i és a les conegudíssimes i magnífiques caves CODORNIU

Comencem a l’espectacular entrada d’aquestes caves amb la benvinguda per part de l’Esteve i la Júlia, que serien els nostres cicerons durant tota la visita,  i dir,  que van ser uns guies extraordinaris, molt atents i amables que van fer que fos un matí extraordinari, molt agradables i atents amb nosaltres i als que donem les gràcies pel tracte tan acollidor.

Davant de l’entrada l’Esteve ens va fer una petita introducció de la història de Codorniu i des d’allà ens dirigim a l’espai “Ana”, una moderna i admirable sala, simplement senzilla, però perfecta

on vam fer un esmorzar amb embotits marinats amb cava

ANNA DE CODORNÍU BRUT

El cava que va fer història. Originari del 1984, Anna de Codorníu és una sèrie de caves que fan honor al seu nom ia la dona que va deixar la seva empremta al celler. El cava Anna de Codorníu Brut, està elaborat amb les varietats de raïm parellada, xarel·lo, macabeu i inclou la varietat chardonnay, recollides en el moment òptim per a la verema

Des d’aquesta emblemàtica sala, ens dirigim a unes vinyes on acompanyats per l’Albert, viticultor, que un cop a la vinya, ens va fer una petita introducció del que és el Penedès en general i una gran il·lustració amb tot allò relacionat amb la viticultura, i el que comporta, des de la plantació fins a la recollida i poda de la mateixa, a més de molts altres temes, una lliçó de la vinya il·lustrativa i amena, ja que ens ho va explicar amb l’entusiasme que ell ho viu i això transmet i se’t fa més entretingut.

Deixem la vinya enrere, i comencem la vista en un lloc força estratègic, on l’Esteve , ens introdueix al món Codorniu, veiem diferents edificis, la casa on va començar tot, la masia del segle XX de la família Codorniu durant segles, la casa on va néixer Anna Codorniu, al començament del segle XVII, i que va ser l’últim membre de la família Codorniu, ja que només van tenir dues filles i Anna, que era l’hereva, el 1659 es va casar amb un jove viticultor de la zona Miquel Raventos i el cognom Codorniu es va perdre, reemplaçat pel de Raventos, però van mantenir el nom CODORNIU com a nom de l’empresa. El 1984, en record d’Anna Codorniu, Neix l’Anna de Codorníu, que introdueix el raïm Chardonnay, i cava líder a Espanya,

A les nostres esquenes, un altre magnífic edifici, l’antic departament d’expedició avui dia convertit en recepció, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (coetani de Gaudí), i sense moure’ns del lloc observem un altre bell edifici, conegut com “La Torre modernista” obra, també de Josep Puig i Cadafalch, del segle XX i residència de la família Raventos fins a mitjans dels anys 80, avui dia ja no viu ningú al seu interior, però, a la planta baixa, actualment, hi ha un espai gastronòmic coneix com “els jardins” de Codorniu. A la part posterior i subterrani d’aquest edifici hi ha el celler vell, on Josep Raventos, va elaborar les primeres ampolles de cava el 1872 Seguim amb una passejada per l’exterior per anar veient i admirant els edificis modernistes que va construir l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i els jardins que envolten els mateixos, i que exalcen l’entorn encara més.

El Celler Gran va estar en funcionament durant la primera meitat de segle XX, ia mitjan segle XX, el celler es va quedar petit i la família Raventos va decidir construir-ne una de nova, però era important que el celler estigués en harmonia amb els altres edificis, i van edificar el Celler Nou

Obra del gran arquitecte Lluís Bonet i Garí, que fou deixeble de Gaudí, i que diverses èpoques després de la mort de Gaudí, esdevingué el director de les obres de la Sagrada Família, compaginant amb les de Codorniu. Durant 50 anys de la vida.

Anem a La Bodega Grande, Aquest celler des de fa dècades es va convertir en museu i que és molt interessant de veure ja que hi ha moltes curiositats, sorprenent, així com el mateix edifici que és lespai enorme, impressionant i sorprenent

Posteriorment Descendim a les caves subterrànies, però abans passem per una antiga sala d’electricitat, que es feia servir a la postguerra, quan hi havia moltes restriccions, només en cas d’emergències.

El vell celler està a 20 mts sota terra, al nivell -4, les galeries subterrànies més antigues de Codorniu, construïdes a finals del segle XIX, cada cava té el seu nom com el carrer Rei Alfonso XIII, que es va posar aquest nom perquè el Rei, el 1904 va visitar les caves Codorniu. És com una ciutat subterrània, amb els carrers, els noms i els números.

Per acabar la visita recorrem les caves subterrànies en petit tren amb on acabem la visita

per passar a la degustació de dos caves, a la mateixa sala que esmorzem, l’estada Ana, allà assaborim l’espectaculars caves

ARS COLLECTA BLANC DE BLANCS RESERVA 2019

Més de cinc segles d’experiència avalen els caves de Codorníu. A la col·lecció Ars Collecta hi trobem la fusió perfecta d’innovació i tradició. Procedents de Celler Jaume, un micro celler que es caracteritza per la cura absoluta de les seves vinyes i pel seu esperit innovador, els caves com l’Ars Collecta Blanc De Blancs Gran Reserva són de qualitat inimitable.

ARS COLLECTA GRAND ROSÉ RESERVA 2019

La sèrie de caves Ars Collecta de Codorníu celebra els més de cinc-cents anys de tradició i els uneix amb l’esperit innovador del seu micro celler Celler Jaume. El resultat és una col·lecció de caves amb una personalitat única i inimitable, guardonats amb els premis més prestigiosos.

Ars Collecta Grand Rosé Reserva és un cava rosat amb un cupatge únic i original que combina la varietat Pinot Noir amb la Xarel·lo i la Trepat, obtenint un cava fresc i equilibrat.

Una visita recomanable, visita a unes caves històriques en un edifici modernista amb molta solera. Sorprenent des que es creua la porta d’entrada. Recomanable des de tots els angles, històric, arquitectònic i enològic. Gaudiu d’una visita excepcional.

Cavas Codorníu

Avda Jaume de Codorníu s/n
08770 Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona)
41º 26′ 8.62429” N – 1º 47′ 50.01229” E
41º 26′ 2.32” N – 1º 47′ 45.83” E
Telf: 93 505 15 51

Fotos : Jan Ferriz Redacción :Susana Abadia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s