Vins Família Ferrer, un projecte que posa en valor més de 400 anys de passió per la viticultura

Vins Família Ferrer és una apassionant aposta vitivinícola pels orígens d’una família arrelada al Penedès des del segle XVII. José María Ferrer, la cinquena generació, va iniciar el 2018 aquest projecte amb una vocació 100% familiar a la Freixeneda, amb una mirada de respecte i amor pel territori que s’ha transmès de generació en generació.

Com explica el mateix José María Ferrer, “tornar a l’origen implica entendre el que ens ha portat fins aquí i com hem de seguir. El nostre propòsit és aconseguir que els vins i caves de la família Ferrer expressin aquest origen, el de les vinyes d’altura de Mediona i el seu especial microclima”. És per aquesta raó per la qual només vinifiquen una petita part de les 200 hectàrees de la finca, seleccionant el millor raïm, totes procedents de les seves vinyes pròpies, per a elaborar els seus vins.

Tres cellers conformen el projecte. La Freixeneda és el cor, la masia on va començar la història de la família fa més de quatre-cents anys, i Can Sala, el celler del segle XIX, origen del seu Cava més especial. També cal comptar amb una il·lusionant iniciativa a la DOQ Priorat, una finca de 13 hectàrees a Bellmunt del Priorat, on es troben vinyes 100% ecològiques, plantades amb les varietats autòctones garnatxa negra, carinyena i garnatxa blanca, on elaboren el seu icònic Vi de Finca, Prior Terrae.

La Freixeneda, el lloc on va començar tot

La Freixeneda és la masia-celler del 1616 i representa l’essència de Vins Família Ferrer. En aquesta propietat de més de 200 hectàrees de vinyes i boscos, de singularitat única gràcies a la diversitat dels seus sòls (argilosos, calcaris i al·luvials), es practica una viticultura sostenible de mínima intervenció. És aquí on neixen els vins tranquils, tan singulars com únics. El primer vi que van elaborar al celler és Josep Ferrer, un homenatge al patriarca de la família, un coupage de garnatxa negra i cabernet sauvignon. Aquesta última se sotmet a un procés de passificació (deshidratació) en una cambra frigorífica per aconseguir una gran concentració de sabors i aromes. La criança al celler és d’un mínim de quatre anys en bota de roure sense torrar. Es presenta en ampolles amb tap de cristall, buscant una hermeticitat per mantenir les característiques de l’embotellat i procurant una evolució lenta.

El projecte ha anat creixent amb noves referències, una trilogia de monovarietals, que s’han unit al seu vi negre inicial. Costers de L’Ànima, pinot noir amb criança de quasi 12 mesos en bota nova de roure francès; Camí de Sagraments, xarel·lo amb una criança amb les seves lies durant més de 12 mesos en acer inoxidable, i Cau dels Penitents, macabeu fermentat en botes d’acàcia.

Els icònics caves de Can Sala

La propietat de Can Sala, del segle XIX, va ser la casa que va veure créixer la matriarca dels Ferrer, Dolors Sala, cofundadora de Freixenet, mare de José Ferrer Sala. És l’històric lloc on es va elaborar la primera ampolla de Freixenet el 1914. Actualment, s’hi elaboren els seus Caves de Paratge Qualificat Can Sala, un romàntic homenatge a Dolors Sala i a la història familiar.

Segons José María Ferrer, aquest cava és la seva resposta personal a un deute històric. Ho entén com “un projecte inspirat en el sentiment de gratitud cap a aquelles persones que van fer possible el naixement de la nostra empresa. Un retorn als orígens. Al lloc on els meus pares, al costat dels meus avis, van elaborar les primeres ampolles de Freixenet. Tot va començar a Can Sala fa més de cent anys”. Can Sala és Mediona en essència, amb uns singulars paratges situats entre els 350 i els 715 metres sobre el nivell de la mar; un homenatge i una reivindicació als trets més especials d’aquesta terra.

Els Caves de Paratge Qualificat Can Sala, que ha collit grans distincions internacionals, i Vinyes de Can Sala. Can Sala compta amb un mínim de 120 i 72 mesos, respectivament, de criança en rima. Només s’elaboren en anyades seleccionades i la producció està entre les 10.000 i les 15.000 ampolles depenent de la collita. Són espumosos de llarga criança que destaquen per la seva personalitat, per una elaboració basada en l’estricte mètode tradicional de segona fermentació en ampolla i pel respecte per les coses ben fetes, la qual cosa han après dels seus avantpassats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s