Es posa en marxa la primera gran xarxa d’estacions meteorològiques de vinya a Catalunya

CCV i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès arriben a un acord per ampliar la xarxa d’estacions meteorològiques i cobrir tots els municipis de la comarca / L’objectiu és que viticultors i ADV’s tinguin informació i eines per monitoritzar la vinya i prevenir i optimitzar tractaments

La sala de plens del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) ha acollit aquest dijous 10 de febrer, les jornades “Treball, talent i tecnologia a l’Alt Penedès: Projectes en marxa” dedicades a l’aplicació d’innovacions tecnològiques en el sector de la viticultura. L’objectiu de les jornades, organitzades pel departament de promoció econòmica del CCAP, ha estat donar a conèixer projectes innovadors als professionals del sector (Viticultors, ADV’s i Cellers).  Dins del marc de les ponències programades, s’ha presentat la xarxa d’estacions meteorològiques que s’han instal·lat en vinyes i finques de tots els municipis de l’Alt Penedès, i que permetran que els viticultors i ADV’s de la comarca tinguin accés a la informació de les estacions a través dels seus mòbils. La presentació ha anat a càrrec del gerent de l’empresa Central de Compres Vitivinícoles SL (CCV), Joan Olivella, encarregada desenvolupar el projecte. La xarxa, que ja disposava d’unes 15 estacions, s’ha ampliat fins a 39 estacions gràcies a l’acord amb el CCAP.

Xarxa d’estacions CCV a la vinya: informació climàtica per a actuacions més precises

La xarxa d’estacions meteorològiques s’ha instal·lat en indrets representatius de cada municipi, seleccionats pels tècnics ADV que treballen en el territori. Cada municipi té com a mínim una estació i en els cas dels municipis amb més extensió, se n’ha instal·lat més d’una, amb l’objectiu de poder monitoritzar exactament la climatologia de tot l’Alt Penedès. Les estacions recullen en temps real diverses dades com la temperatura, la pluviometria, la humitat, la previsions meteorològiques, alertes de gelades… Tota aquesta informació es pot visualitzar a través d’una App que els viticultors es poden descarregar en el seu telèfon mòbil. Cada viticultor podrà visualitzar fins a 20 estacions diferents.

Tota la informació recollida estarà a disposició dels tècnics ADV de la comarca, que mitjançant un programa de modelització, permetrà preveure possibles malalties a la vinya i donar suport a l’hora de prendre decisions, davant de riscos que puguin desenvolupar-se durant el cicle vegetatiu de la planta.

Els viticultors interessats en connectar-se a la xarxa d’estacions CCV, s’hauran de posar en contacte amb l’ajuntament del seu municipi. Gràcies a l’acord amb el CCAP, el cost per un any d’accés a la xarxa, serà de 35€ per cada usuari.

CCV, estalvi i eficiència per a viticultors i cellers

La Central de Compres Vitivinícoles (CCV) és una empresa de serveis nascuda al Penedès el 2016, amb l’objectiu de generar estalvis a viticultors i cellers a través de la compra agregada. La innovació i la tecnificació del sector vitivinícola també formen part del seu àmbit d’actuació. El 2019 es va iniciar el projecte d’estacions meteorològiques per oferir informació fiable als associats de CCV a l’hora de prendre decisions i tractaments a la vinya. A part de la xarxa de l’Alt Penedès, CCV també ha instal·lat estacions a Alella, al Priorat i al Baix Penedès.

Actualment CCV dona servei a 108 cellers i 400 viticultors, amb una cobertura de més de 5.000Ha de vinya. Els seus principals àmbits d’actuació són els productes fitosanitaris, la maquinària agrícola, el gasoil, els serveis logístics, el sucre… Tot el seu catàleg es pot trobar al web www.ccv.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s