Celler Eudald Massana”Una terra privilegiada cuidada per un pagès del Penedes”

@femmaridatge

Aquest dissabte vam visitar el Celler Eudald Massana, i ens va rebre i va atendre el mateix Eudald, el propietari, un home amable, humil, senzill, espontani i molt molt sincer, com el mateix es defineix un Pagés, al Penedès, que viu el que fa, ho gaudeix i ho gaudeix, se li nota que aquest món entre vinyes a la seva vida, i li agraïm la invitació i el tracte rebut. En sortim encantats.

Per començar a conèixer una mica la filosofia i història de la finca, Eudald  ens porta a una de les vinyes, i ens delecta amb la història, explicant-nos que són 9 ia les generacions dedicades per complet a les vinyes, des del segle XVIII, segons documents del Monestir de Sant sebastià del Gorgs, i un escrit en poder de la família, on consta que els Massana, en aquella època, ja pagaven els seus tributs mitjançant el bescanvi i des de llavors, han estat lligats al cultiu mediterrani, la vinya, el blat de moro, el préssec i altres fruites, tot aclimatat a la terra de la finca, fins a les vinyes actuals on tenen plantades 6 varietats de raïms blancs i 6 d’unes negres. Són ecològics des del 1995 però certificats des del 2000, i també biodinàmic, això és cultivar mitjançant el calendari lunar, Eudald és un enamorat del cosmos  i la  influència  del mateix a la terra, i ens il·lustra amb la seva saviesa sobre el tema i ens instrueix sobre l’agricultura biodinàmica que funciona en relació amb els patrons de moviment de la Lluna i els planetes del nostre sistema, és tal el seu entusiasme que fins i tot, 15 anys enrere ja se’n va anar a Manresa a estudiar uns curs de biodinàmica, que en principi era de tres mesos i es va quedar tres anys.

@femmaridatge

A mesura que ens anava explicant, ens anava transmetent la seva passió, per la terra i el que fa, des de la vinya que estàvem vèiem de lluny moltes altres de diferents varietats, en total 30 hectàrees de vinyes ecològiques i biodinàmiques que envolten la finca, entre boscos, turons i belles vistes al santuari de Sant Sebastià dels Gorgs, impressionant, una postal del Penedès més ancestral, i amb un gratificant silenci, en què només se sent el cantar dels ocells, un privilegi de pocs

@femmaridatge

Posteriorment vam anar a veure els dipòsits i el celler que emmagatzemen i reposen les ampolles de cava que més tard estaran a les nostres cases i la sala de bótes d’acàcia i castanyer, o roure francès, on descansen els vins, després ens dirigim al vell celler, però, abans, vam passar per una sala, plena de curiositats, que a mesura que anàvem descobrint, ens anàvem sorprenent i enlluernant amb cada una de les mateixes, com unes ampolles magnum dedicades i signades, uns quadres penjat s emotiva i cronològicament de les generacions, retallades de diaris emmarcats d’esdeveniments que s’han realitzat allà i que han estat molts, com ara presentacions de llibres, o un sopar amb música en directe amb la solista d’Elles ballen soles, Marilia. Una sala amb encant i records, digna de visitar.

@femmaridatge

Des d’aquí baixem a l’inicial i vell celler, on va començar l’avi a principis del segle passat i posteriorment han restaurat, però on encara s’observen les roques argiloses de l’inici de la mateixa, hi ha les bótes amb vi “La Creueta”. ” un vi negre elaborat amb les varietats Merlot, Petit Verdot i Marcelan, les bótes són de castanyer i fabricades aquí a Vilafranca, i observem altres que Eudal ens indica que són de vi dolç fet amb la varietat Viogner, i que amb el primer que van elaborar el 2013, van guanyar la medalla de plata al millor vi dolç més bo de Catalunya,

@femmaridatge

Entrem a la Masia on no viuen, però, en una de les estances Eudald té el seu despatx, amb una magnífica xemeneia de pedra i una àmplia taula on antigament, al voltant d’aquesta, es reunia tota la família a dinar o sopar i que, actualment, és la taula que utilitza d’escriptori, un despatx amb molta història i encant, diferent

@femmaridatge

Vam passar a una altra de les estades i allà en una immensa taula, disposada per fer el tast que ens tenia preparada Eudal, una taula que es va construir dins de la sala, ja que és tan gran que no es podia fabricar fora perquè després no l’haguessin pogut entrar, allí va començar la sensació de degustar els saborosos i fantàstics caves i vins, compartint amb Eudald els sabors i aromes del Cava

EUDALD BRUT NATURE

@femmaridatge

Un Cave elaborat a partir de raïm Macabeu, Xarel•lo i Parellada, de les vinyes més planeres que envolten la masia. Són terres gravenques, arenoses i fresques que ens donen vins amb una acidesa especial per obtenir bons caves.Varietat: Macabeu, Xarel•lo i Parellada.
Terrer: vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats.
Criança: envelliment a la cava de 18 a 22 mesos.

INNAT – SENSE SULFITS

@femmaridatge

Cava elaborat sense sulfits afegits, a partir de raïms xarel.lo i macabeu, de les vinyes més planeres que envolten la masia; terres gravenques, arenoses i fresques que ens donen una acidesa especial per obtenir un cava molt equilibrat. Productor: Celler Eudald Massana NoyaVarietat: Xarel·lo (60%) Macabeu (40%)Terrer: vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats Criança: envelliment a la cava de 18 a 20 mesos De bombolla elegant i fina, amb aromes florals. En boca s’hi troba una acidesa equilibrada, amb gustos de fruita blanca i notes de pa acabat de torrar.

CEPELL BLANC 2021

@femmaridatge627693

Vi jove elaborat a partir de Macabeu, procedent de la vinya de La Torre; Viognier de la vinya del Mayol D’Avinyó;  Xarel•lo, de les vinyes velles. Un vi sec i amb notes de fruita tropical.

Varietat: Macabeu, Viognier i Xarel•lo
Terrer: vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats.

Color groc palla i brillant amb algunes tonalitats verdoses molt destacades. Aromes florals i que donen una sensació molt intensa de frescor. En boca és un vi equilibrat, rodó i fresc. Postgust llarg.

AVI TON 2019

@femmaridatge

Vi procedent d’una vinya de Xarel·lo de més de 75 anys, amb molt baixa producció i amb una elaboració de fermentació en bóta. Aquest vi és un homenatge al meu pare i l’avi dels meus fills: d’aquí li ve el nom.

Varietat: Xarel·lo (vinya vella).
Terrer: Vinyes pròpies d’agricultura ecològica situades a Subirats. El raïm prové de ceps de molt poca producció de vinyes plantades al 1945.

Color daurat pàl•lid amb tonalitats brillants. En nas, els aromes florals (flor d’ametller) es combinen amb els de fruites madures (pinya, codony, compota) i les aromes propis de la bóta (torrats, vainilles, cafès). És un vi equilibrat amb cos i glicèric, untuós i  a la vegada transmet sensació de frescor. Notes tropicals.

LA CREUETA 2017

@femmaridatge

Per finalitzar la cata un Cabernet Sauvignon, de la vinya que dóna nom al vi, La Creueta, orientada de nord-est a sud-oest, cosa que ens permet aconseguir una maduració òptima que ens dóna una graduació important; i merlot de la vinya l’Olivera, amb terra molt calcària argilosa i producció baixa, que ens dóna una potència important de fruita. Aquest conjunt de peculiaritats ens permeten fer una bona criança en bótes i ampolla. Color vermell intens. Aromes de bosc humit, matolls, fruites vermelles (prunes i mores) i espècies (predomina la canyella). La fusta està molt ben integrada al vi, donant unes sensacions molt agradables. En boca, és intens i agradable on s’hi poden trobar notes de fruites vermelles i pebre. És un vi amb estructura, glicèric i es troba en la seva fase òptima i d’esplendor.

@femmaridatge

Marinats amb suculents productes com formatge i codonyat, paté de préssec de l’Ordal,

@femmaridatge627693

Marxem meravellats, Eudald ens va tractar de meravella i ens va explicar el procés de l’elaboració dels seus productes així com la història de la família, d’una manera molt espontània, va ser molt entretingut i il·lustratiu. Un celler amb una filosofia de negoci sostenible, eco-friendly i una proposta de qualitat i honesta i els seus caves i vins de categoria, molta categoria.

@femmaridatge

La visita és una fantàstica escapada natural, una desconnexió total, per degustar grans vins i caves de qualitat amb valors, envoltats de silenci i pau, o com a molt una banda sonora d’ocells qualsevol dia de l’any, ja que realitzen diverses visites enotuístiques durant tota la setmana com la ‘Vicicling’. Un pla fantàstic que també recomanem als amants del vi i el contacte amb la natura.
Eudald Massana és amor a la terra a la viticultura dels avantpassats amb uns vins i caves espectaculars, magnífics.

@femmaridatge

T’ho recomanem, això sí, no tinguis pressa ja que és un lloc així és per gaudir  de l’entorn, mentre desconnectes amb un saborós vi o cava.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s