Caves Parés Baltà passió per la natura

@femmaridatge

L’objectiu de Parés Baltá és cuidar les vinyes de la millor manera possible per elaborar vins i caves ecològics de gran qualitat. Aquest divendres a les caves Parés Baltà. David Pou responsable d’enoturisme, va ser l’encarregat d’atendre’ns i ser el guia de l’estupenda i fantàstica visita que efectuem, la seva passió i forma d’explicar, ens va transmetre coneixements i molt de l’esperit de la història que envolta aquest celler, les vinyes, la filosofia. i els seus magnífics vins. Va fer que passéssim un matí estupenda, doncs va resultar una visita amena i interessant, molt interessant i recomanable

@femmaridatge

Ens va traslladar al passat, explicant-nos la història de Parés Baltà, que comença al segle XVIII, sent l’any 1790, quan es van plantar les primeres vinyes, aquesta finca pertanyia a dues famílies, els Parés i els Baltà i sobre el 1930, van construir el primer celler, que van trigar uns 4 anys a acabar ia partir d’aquí, van començar fer cava i és a finals 1970 primers dels 80, que, cap de les dues famílies volien continuar amb la tradició familiar i és llavors quan arriba la família Cusiné , i compra la vinya i el celler. Els Cusiné a banda de fer cava, als anys 80, comencen, també, a elaborar vi. Actualment, ja són la tercera generació, són els germans Joan i Josep, juntament amb les seves respectives esposes Maria Elena i Marta, que, encara amb l’ajuda dels seus pares Joan i Maria Àngels, segueixen la tradició familiar que va començar el seu avi , fins i tot elaborant els vins i caves de qualitat, ecològics, plens de salut i que parlin de les tradicions i costums de la seva terra, com cap al seu avi Joan Cusiné, seguint elaborant amb la mateixa filosofia dels 80, vinyes cultivades de forma ecològica. d’avui pioners en biodinàmica, obtenint l’acreditació europea i americana de vi biodinàmic.

@femmaridatge

Les vinyes en què ens trobem estan a uns 300 mts sobre el nivell del mar, arribant fins als 700 mts ia mesura que anem pujant trobem varietats com merlot, que una parcel·la d’aquesta varietat ja tenen pensat canviar-la per sumoll, disposen de 15 varietats, com cabernet sauvignon, syrah, xarel-lo, garnatxa, cabernet franc, macabeu i parellada, entre altres. En anar pujant, a més altura, canviant per microclima més petit, poden tenir i tenen plantada la varietat Gewürztraminer, més típica de la zona d’Alsàcia o Alemanya

Disposen d’un laboratori propi que vam poder visitar i que vam reparar, que pocs cellers posseeixen, en aquest laboratori és on Maria Elena i Marta, a part de moltes altres funcions, realitzen la seva tasca d’enòlogues, que com a bonica història explicar-vos que Maria Elena i Marta , tenien les seves respectives professions, però l’amor per la viticultura i pel món del vi dels seus marits les va anar contagiant i seduint fins a arribar a enamorar-se d’aquest món i van determinar i van optar per formar part del celler familiar i totes dues van decidir estudiar la carrera d?enologia i així unir-se i formar part de l?equip. Sent així les enòlogues de la família i artífexs de l’elaboració dels vins Parés Baltà, sempre amb raïms procedents de les cinc finques

D’aquí ens encaminem cap al celler,, on observem i ens crida l’atenció que hi ha algunes bótes romaneses i húngares a banda de franceses que són les utilitzades per la majoria de cellers, juntament amb les americanes, a més de bótes d’aquí de la terra, de Vilafranca concretament, així mateix advertim un l’elevador, que David ens revela que és el que es va col·locar el 1930 en la construcció del celler i que encara funciona i segueixen utilitzant, aquest celler on ens trobem té 12 mts sota terra , a banda d’aquests tenen dos cellers més

@femmaridatge

Per acabar vam pujar del celler i ens vam dirigir fins a una sala perfectament disposada per a fer una cata dels espectaculars vins i caves Parés Baltà, marinats amb formatges perfectament organitzats i que havíem de començar a degustar d’esquerra a dreta per anar combinant amb els vins i caves que anàvem assaborint, els formatges eren de Xerigots, un dels únics espais d’afinat de formatges de Catalunya

@femmaridatge

Formatges de gran qualitat que marinats primer amb el magnific cava Blanca Cusiné La tradicional varietat xarel.lo es retroba amb dues varietats històriques dins del món dels escumosos, el chardonnay i pinot noir. Totes elles prenen matisos propis per la influencia del clima i del terrer de les muntanyes del Penedès, a la nostra finca de Les Valls.

@femmaridatge

A continuació van tastar el Cosmic De les vinyes situades a la nostra finca Les Valls-Les Torres, a 600m d’altitud i dins del Parc Natural del Foix, creix raïm de la nostra varietat autòctona xarel.lo, la insígnia del Penedès. Gràcies al cupatge d’aquesta amb un toc de sauvignon blanc, trobem un equilibri perfecte per elaborar el vi blanc ecològic Cosmic, el nostre xarel.lo més fresc i perfumat.El nom d’aquest vi és un homenatge a la viticultura biodinàmica que practiquem a les nostres vinyes des de l’any 2012, una agricultura fonamentada en una visió holística, sistemàtica i pura de l’agricultura en la que, entre altres influències, es tenen en compte les dinàmiques del cosmos: la lluna, les estrelles i els planetes

@femmaridatge

Vam Segui amb un vi excelent el Amphora Gris 2021 ,un vi natural 100% Xarel·lo,ecològic i elaborat en ámfores d’argila ,Una creació de les enòlogues Maria Elena i Marta inspirades pel descobriment d’un jaciment iber dins la nostra finca Les Valls-Les Torres. Potser el primer vi que ens connecta directament amb les civilitzacions que van poblar les nostres vinyes del Penedès.

@femmaridatge

Continuan amb el Radix és un nou concepte de vi monovarietal rosat, pensat per aquells que no es conformen amb el clàssic. Un vi que marca les diferencies des del primer moment.Un vi de cultiu biodinàmica que està elaborat exclusivament amb la varietat syrah de la Finca Els Pujols, que deixem arribar al seu punt òptim de maduració per extreure’n tot el seu potencial aromàtic.Radix és una microvinificació de syrah que només elaborem en les millors anyades i que compleix a la perfecció la dita de ser “un vi rosat amb ànima de negre.”

Seguint amb el vi Hisenda Miret neix de la passió i visió de les nostres enòlogues, Marta i Maria Elena. Van ser elles qui, en una de les seves primers veremes com a enòlogues de Parés Baltà, van decidir fer una verema en verd en aquesta vinya històrica. El seu objectiu era aconseguir una major concentració del raïm per elaborar un vi de garnatxa expressiu i sincer. Aquesta decisió agosarada de les joves enòlogues, va generar certa tensió entre generacions, però el resultat fou un vi tan extraordinari que ell mateix fou qui els hi va donar la raó.

@femmaridatge
@femmaridatge

per finalitzar el gran Gratavinum 2pir és un vi negre de la D.O. Priorat elaborat per Gratavinum. Aquest vi és un cupatge de les varietats Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon i Syrah. Les vinyes de les quals provenen el raïm de Gratavinum 2piR es localitzen entre els municipis de Gratallops i Poboleda, a les muntanyes del Priorat. Els sòls són pissarrosos i hi creixen les 4 varietats utilitzades: la Carinyena i la Garnatxa provenen de ceps ancians i la Cabernet Sauvignon i la Syrah, de ceps més joves. Al celler, els grans de Gratavinum 2pir efectuen una maceració prefermentativa en fred durant set dies i, posteriorment, una fermentació alcohòlica de 12 dies a temperatura de 28ºC en dipòsits d’acer inoxidable. Finalment, Gratavinum 2pir passa per un envelliment de 14 mesos en bótes noves i de segon any de roure francès i hongarès de 400 litres de capacitat. Gratavinum és un celler que cerca sempre el màxim respecte cap a la terra. És per això que cultiven les vinyes de forma ecològica, sense utilitzar pesticides ni herbicides.

@femmaridatge

Molt bona combinació entre tast de formatges, vins juntament amb una explicació del procés de creació del vi i cava molt detallada. Va ser una experiència completíssima, EXCEL·LENT, vam quedar particularment sorpresos, un celler  molt “peculiar”, per la seva forma de fer i entendre la viticultura; val la pena visitar-la. Sens dubte una experiència molt grata i recomanable, imprescindible per conèixer la producció de vins i caves ecològics i biodinàmics i saborera els mateixos.

@femmaridatge

Tours privats:
Oferim visites personalitzades per grups privats, meetings o conferències d’empresa i esdeveniments. Explica’ns quina idea tens omplint el formulari de contacte.

· Com arribar:
Masia Can Baltà, s/n
08796 Pacs del Penedès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s