CAN  RÀFOLS DELS  CAUS Una de les finques més atractives del Penedes

@femmaridatge

T’agradaria passejar per una propietat mil·lenària i tastar uns vins d’alta gamma, ja que et portem al lloc perfecte, de la mà del Sr. Damián Sommelier i responsable comercial de Can Ràfols del Caus, ens endinsarà a conèixer, aquest magnífic finc celler que manté una masia on els documents més antics la daten del 992 en estar molt a prop de la N340 antigament la Via Augusta, es pensa que la finca va ser un lloc de descans i comerç en l’època romana, però el primer esment a la família Caus data del 1478. Justament el principal encant d’aquesta masia que ha estat ampliada i modificada al llarg dels segles conservant una prodigiosa harmonia amb l’entorn

@femmaridatge

La revolució de Can Ràfols es va produir quan el Sr. Carlos Esteve es va decidir a agafar les regnes de la finca decidint-se a viure a la masia del seu avi La finca disposa de 450 hectàrees escampades entre el penedès i el masi del Garraf, tota la producció és de collita pròpia a Can Ràfols dels Caus entre vins i caves–, ha impulsat altres projectes com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, una petita finca situada al bell mig del Parc Natural de Garraf. L’arribada d’Esteva al Garraf va suposar tota una revolució: no només es va aplicar a restaurar la noble masia, que es trobava en un estat ruïnós, sinó que va regenerar l’explotació de les vinyes, introduint noves varietats i mètodes de cultiu, apostant per l’excel·lència vinícola, amb un caràcter singular i dotant al celler d’una identitat pròpia segons ens conta Damián es cultiven 28 varietats de raïm a part d’un oli que no comercialitzen, només es pot degustar a la masia en qualsevol de les experiències i visites que es realitzen Damián ens explico les particularitats que li donen el terreny al masi de Garraf, tenint inconvenients i avantatges al cultiu de la vinya

@femmaridatge

El Massís del Garraf té un mesoclima molt particular. Les precipitacions són escasses, uns 350 litres/m² en període de vegetació. Els dies amb molta insolació són calorosos, però l’efecte termoregulador del mar, a uns 15 km de distància, visible des de les parcel·les més altes, provoca la presència de brises marines que, a partir del migdia, refresquen i permeten que les plantes completin el cicle vegetatiu amb una maduració del raïm més perllongat, afavorint la concentració de sucres i la maduresa polifenòlica. Tot això deriva en el desenvolupament de molècules aromàtiques més fragants i subtils.
La vinya, fragmentada en petites parcel·les, ocupa unes 90 hectàrees de terreny, on es cultiva un autèntic gresol ampelogràfic: ni més ni menys que 28 varietats de raïm.

@femmaridatge

L’inquiet caràcter de Carlos Esteva, i el seu afany per experimentar amb un ampli catàleg de varietats, l’ha portat a introduir al Garraf alguns raïms que mai no s’havien cultivat al nostre país, com Chenin blanc i Incrocio Manzoni. Actualment, aquestes varietats conviuen a Can Ràfols dels Caus amb altres d’origen autòcton, com les blanques Xarel·lo i Macabeu, o la tinta Sumoll, juntament amb una llarga selecció de varietals forans: Chardonnay, Sauvignon blanc, Roussane, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir o Cabernet sauvignon.

Tot això és digne de veure des del mirador panoràmic Penedès 360º, on el nostre guia Damián ens va traslladar perquè veiéssim des de la perspectiva del lloc tot el que envolta a la Finca Can Ràfols dels Caus, és un lloc que no us podeu perdre veure el Penedès en 360º és magnífic, on pots veure des de Montserrat, el mar i el Masi de Garraf, a banda de tota l’extensió de Can Ràfols dels Caus i Mas somnia que el Sr Carlos compro per afegir-la a la primera finca, a banda el Sr Carlos Esteve va ser al seu dia el propulsor que el massis de Garraf no es modifiqués el seu paisatge actual pel fet que tenien previst fer una pedrera al mig de massis

@femmaridatge

per a la nostra sorpresa portava preparada una ampolla de cava Can Ràfols dels Caus Blanc de Negres Nature, és un escumós de gran qualitat minimalista a l’etiquetatge perquè l’ampolla només porta una etiqueta enganxada al tap donant a l’ampolla un enigma i curiositat per provar-ho, per experiència un gran cava artesanal Brut nature reserva 15 mese en rima 100% Pinot Noir, mètode elaboració tradicional, sense denominació d’origen

@femmaridatge

Damián després d’obrir unes portes de 1600 kg cadascuna de roca massissa, vam descobrir el magnífic celler subterrani excavat a la roca del Garraf una meravella arquitectònica i modernista cuidant fins a l’últim detall es van realitzar unes claraboies perquè el celler estigués il·luminat amb llum natural però sense incidir a les bótes, una obra que es va finalitzar el 2015

@femmaridatge

és dels primers cellers que realitzen criances de llarga de fins a disset anys durada que són els vins de gamma alta de la casa, un celler que té un espai per a esdeveniments, amb un gran jardí per a tota classe d’esdeveniments que vulguin realitzar, on tot està molt ben organitzat i els espais per al treball al celler són amplis i lluminosos un plaer poder treballar en aquestes condicions, on aquest gran celler és gestionat des de les oficines fins el camp amb quinze persones diu tot sobre l’entusiasme que tots posen a la feina que després es reflecteix en els vins que sorgeixen de Can Ràfols dels  Caus

@femmaridatge

La pedra calcària de calç activa és la peça angular dins del celler, donant-li als vins el toc diferencial a la resta de vins que es realitzen al Penedès, perquè han optat pel treball biodinàmic i ecològic a la vinya, i per treballar amb mínima intervenció al celler. Per això, treballen amb raïm de la millor qualitat possible, respectant la fruita i el seu caràcter durant la vinificació.

Vam tenir el plaer de fer un tast de 5 vins marinats amb formatge i fuet a la cuina d’aquesta masia del 1740 que s’ha restaurat però que encara conserva moltes coses dels seus orígens Damián va començar un maridatge guiat dels seus vins biodinàmics amb una selecció de formatges, fuet i pa amb tomàquet regat amb l’oli de la finca.

@femmaridatge

Comencem amb el vi Terra Prima (terra primer) que sorgeixen de l’últim projecte impulsat per Carlos Esteva. Aquesta finca confrontant amb Can Ràfols, va estar a punt de convertir-se en una pedrera destinada a la producció de ciment. Per evitar la seriosa amenaça paisatgística i mediambiental al cor del Garraf, Esteva finalment va adquirir aquests terrenys, on perviuen unes 40 hectàrees de vinyes de fins a 80 anys, que donen lloc a uns vins excepcionals, marcats pel caràcter mineral que aporten aquestes terres calcàries . Xarel·lo procedent de ceps vells i Riesling, recollida manual. Fermentació tradicional sense l’addició de llevats seleccionats, amb part del Xarel·lo fermentat en bóta de castanyer Color: groc palla. Aroma: fruita blanca fresca, notes florals d’herbes aromàtiques i fumats. Sabor: mostra complexitat i la mineralitat del terrer singular del Garraf. El Xarel·lo aporta estructura i amplitud al vi i el Riesling la finor i la profunditat.

@femmaridatge


Seguim amb el Xarel·lo Pairal , d’una producció de mil sis-centes ampolles de raïm procedent de soques velles de xarel·lo de més de 65 anys recollida a mà. Fermentat en castanyer durant 4 mesos sense afegir llevats seleccionats i criat en ampolla durant 24 mesos. Color: daurat mitjà. Aroma: plantes aromàtiques silvestres i molt mineral, tocs d’os de préssec i albercoc i un fons de massapà. Sabor: profund i ampli amb gran claredat i un final especiat. Damián t’explica perfectament com treure totes les aromes del vi, tant els olfactius com els gustatius, demostrant el seu gran amor per cada vi que vam tastar posant molt èmfasi a cada detall que se’ns pogués escapar del que estàvem assaborint

@femmaridatge


El tercer vi a tastar va ser el Gran Caus un negre reserva de les següents varietats: Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon. De raïm procedent de ceps vells, recollida manual. Fermentació tradicional sense afegir llevats seleccionats. Fermentació malolàctica en bótes de roure francès. Criat en roure francès durant 12 mesos i un mínim de 6 anys en ampolla, color: vermell teula. Aroma: baies negres i les herbes aromàtiques del massís.Sabor: subtil, seriós, suau i mineral. Equilibrat i elegant amb un llarg final a la boca., l’etiqueta té la seva anècdota la figura que surt a l’etiqueta era d’un quadre d’un amic del Sr. Carlos Esteve , li va agradar tant que li va dir que seria l’etiqueta d’un dels seus vins més emblemàtics

@femmaridatge


El quart vi que ens va presentar el nostre sommellier va ser un altre gran vi el Pedradura Can Camps, varietats: Marselan, Petit Verdot. De raïm procedent de ceps vells, recollida manual. Fermentació tradicional a 25 ° C durant 38 dies sense afegir llevats seleccionats. Fermentació malolàctica en bótes de roure francès. Criat en roure francès durant 12 mesos i 30 mesos a l’ampolla. De color: vermell profund. Aroma: baies vermelles amb tocs que recorden les herbes aromàtiques del massís. Sabor: el vi expressa la mineralitat d’aquest entorn tan pur, calcari i àrid. És profund i rodó amb un llarg final a la boca.

@femmaridatge

I per finalitzar aquest gran tast, un gran vi el Caus Lubis un vi negre 100% Merlot, primera anyada 1990 de raïm procedent de ceps vells, recollida manual. Fermentació tradicional durant 21 dies sense afegir llevats seleccionats. Fermentació malolàctica en bótes de roure francès. Criat en roure francès durant 12 mesos i un mínim de 8 anys a l’ampolla. D’un color vermell vermell teula profund. Aroma: rics i complexos de les herbes aromàtiques del massís. Sabor: intens, càlid, ampli i pur amb tocs de fruita vermella madura. Un vi per degustar amb un llarg final a la boca.

@femmaridatge

Un gran final de vetllada molt amena per part de Damian que va ser un gran sommellier i amfitrió No deixeu de venir a visitar aquest gran celler, que a part del vostre celler disposeu de salons per a esdeveniments, experiències personalitzades i si voleu venir a prendre’t una copa en un lloc ple d’història, ho podeu realitzar La Bodegueta de Can Ràfols

A Can Ràfols dels Caus disposen d’un nou espai de degustació on podreu gaudir dels seus vins a copes i, si voleu, d’alguns aperitius, envoltats de les vinyes i l’entorn del Massís del Garraf. També tindreu la possibilitat de comprar a la botiga qualsevol dels nostres vins, tant de les anyades actuals com d’algunes anyades especials.

La Bodegueta – Botiga: De dilluns a divendres de 10.00 a 17.00h Caps de setmana amb cita prèvia. (93 897 00 13 – 627 96 45 09 – enoturisme@causgrup.com).

Visites: De dilluns a diumenge, dos tours: a les 10.00 ia les 12.30 h Cal cita prèvia. (93 897 00 13 – enoturisme@causgrup.com) Masia Can Ràfols dels Caus s/n 08793 Avinyonet del Penedès, Barcelona, Spain

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s