Barcelona Wine Week sedueix el sector i registra un alt nivell de participació

El saló de referència del vi espanyol, que Fira de Barcelona organitza a través d’Alimentaria Exhibitions del 7 al 9 de febrer del 2022, tornarà a reunir la major oferta vitivinícola del país per mostrar tota la seva potència i varietat davant dels compradors nacionals i internacionals i contribuir, després de la pandèmia, a la recuperació de les vendes i la consolidació de la seva internacionalització. Així ho indica la gran acollida que la indústria està dispensant al certamen que reunirà més de 600 cellers, la pràctica totalitat de les Denominacions d’Origen i les marques més consolidades del mercat.

D’aquesta manera, la segona edició de BWW pren impuls i compta ja amb una important part del seu espai reservat (prop del 77%) i amb la confirmació de participació de més de 400 empreses i firmes distribuïdores.

L’excel·lent acollida comercial que el sector està dispensant a BWW, amb un ritme de contractació a nivells de prepandèmia, constata que el mercat del vi dóna signes de reactivació. Al seu favor juga la avantatjosa posició del saló al calendari internacional de fires del sector. Com explica la seva responsable, Marta Macías“BWW serà el primer certamen de l’any 2022, tant a Espanya com als seus mercats d’influència, cosa que sens dubte li atorga un important avantatge competitiu respecte a altres convocatòries del sector”.

A Espanya hi ha plantades prop de 150 varietats autòctones de raïm. BWW 2022 pretén visibilitzar i donar projecció internacional a totes aquestes varietats històriques, vinificacions oblidades i ara minoritàries, però de gran interès per la seva resistència i contribució a la preservació del medi ambient.

Per a Macías, aquestes varietats són “més autèntiques, resistents i referents d’una agricultura sostenible que lluita en contra del canvi climàtic. Per això, la seva recuperació és una tendència a l’alça a què s’estan dedicant tant petites productores com cellers grans”.

Gran vocació internacional

Al costat de la projecció internacional de la producció autòctona, BWW posarà el focus a augmentar les oportunitats de negoci de les empreses expositores, propiciant-los trobades i ocasions de contacte amb compradors internacionals, distribuïdors, importadors, majoristes o detallistes amb l’objectiu d’incrementar-ne les exportacions o facilitar-los l’accés a nous mercats.

En aquest sentit, la Federación Española del Vino (FEV) és un partner estratègic del saló. Per al seu director general, José Luis Benítez, “BWW permetrà impulsar la tendència positiva de les nostres exportacions dels darrers mesos i continuar consolidant el creixement en valor als mercats internacionals”.

Per assegurar la presència a la fira dels principals operadors nacionals i internacionals del sector, el programa BWW Hosted Buyers convidarà més de 350 professionals internacionals d’alt nivell, procedents de més de 40 països compradors de vi espanyol, la presència dels quals al certamen propiciarà la celebració de més de 4.000 reunions de negocis amb les empreses expositores. A més d’aquesta delegació de professionals internacionals – procedents majoritàriament dels EUA, Canadà, Alemanya, Regne Unit, Bèlgica i Holanda-, el programa VIP Buyers convocarà prop de 1.300 professionals nacionals del sector amb poder de decisió de compra a la distribució, l’hostaleria i el comerç acreditat.

Prop de 15.600 professionals van assistir a l’estrena de BWW, el febrer del 2020, un 13% dels quals procedents de 54 països.

Màxima representació sectorial

BWW 2022 reunirà al palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona tota la diversitat del vi espanyol, des de petits cellers amb gran vocació internacional fins a les marques més emblemàtiques i reconegudes del panorama vitivinícola espanyol.

El saló potenciarà novament un model expositiu que el fa únic i que proposa un recorregut d´experiències pel territori vitivinícola nacional a través d’un format articulat al voltant de la gran varietat de zones productores, afavorint la presència igualitària entre els cellers i les marques participants .

Com a la primera edició, la zona comercial s’estructurarà en dues grans àrees: BWW Lands, que reunirà els cellers organitzats per Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat; i BWW Brands, on es trobaran també les marques més emblemàtiques i reconegudes juntament amb empreses que ofereixen equips, accessoris i serveis al sector. Paral·lelament, el saló desenvoluparà un ampli programa d’activitats que potenciarà les experiències formatives i sensorials lligades al vi.

Consolidant la recuperació

Tot apunta que el 2021 serà un bon any per als vins espanyols, segons dades de l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMV), que avancen una forta demanda tant dels mercats internacionals com del mercat espanyol que farà que el sector es recuperi al ritme que ho feia el 2019. A això contribuirà la suspensió temporal dels aranzels dels Estats Units, que està animant les exportacions, la reobertura de la restauració i l’hostaleria, i l’augment del consum al mercat intern.

Amb una superfície cultivada de 949.565 hectàrees de vinya (aproximadament el 13% del total mundial), Espanya és una potència internacional per al mercat del vi. La facturació dels prop de 4.300 cellers espanyols puja a 5.381 milions d’euros a l’any i l’activitat de la cadena de valor vitivinícola suposa el 2,2% del Valor Afegit Brut a Espanya, segons la FEV. Els vins espanyols es venen a 189 països, i Espanya és ja el segon exportador mundial en volum i el tercer en valor.

La indústria vitivinícola és una gran generadora de valor per a l’economia. Abans de la pandèmia, gairebé 3 milions de persones cada any visitaven els cellers i museus de les Rutes del Vi d’Espanya, amb una despesa propera als 80 milions d’euros a l’any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s