Alta Alella consolida la seva aposta pel territori i inverteix 2,5 milions d’euros en vinyes

Alta Alella, celler familiar ecològic des del seu origen, continua ferm en la seva aposta pel territori i comunica una inversió de 2,5 milions d’euros en el desenvolupament de la seva activitat vitivinícola, destinats principalment a l’adquisició de noves hectàrees de cultiu a Alella-Tiana, a més d’instal·lacions tècniques i eines per preservar la vinya. “El que més m’emociona és que els meus pares van començar amb una sola hectàrea el 1991 i l’any 2024 comptarem amb 70 hectàrees. Podríem haver escollit un altre model de negoci basat en el volum, però el nostre camí era i és apostar per la terra, les vinyes, i liderar i controlar tot el procés d’elaboració del vi”, assenyala la Mireia Pujol-Busquets, copropietària i segona generació del celler

Aquesta inversió arriba després d’anys de creixement i consolidació de la marca. La Família Pujol-Busquets ha anunciat un augment del 52% de la seva facturació en només cinc anys. Concretament, la seva facturació global ha pujat de 3,3 milions d’euros el 2018 a 5 milions l’any passat. Les vendes nacionals representen un 55% (amb Catalunya, Balears, País Basc, Comunitat Valenciana, Andalusia i Madrid principalment), i l’exportació un 45% (amb el Canadà –Quebec, els Estats Units, Alemanya i Finlàndia com a mercats internacionals capdavanters)

El valor del territori
Alta Alella és la culminació d’un projecte familiar que va néixer fa més de trenta anys de la mà de Josep Maria Pujol-Busquets i Cristina Guillén. Després d’elaborar vins per mig món, l’any 1991 van adquirir la finca modernista Can Genís, on es troba Alta Alella, a tan sols 14 km de la ciutat de Barcelona i a menys de 2 km del Mediterrani, dins d’una zona agrícola privilegiada com és el Parc Natural de la Serralada de Marina. “És un miracle poder desenvolupar aquest projecte tan a prop de Barcelona. Tot l’esforç de la nostra família està destinat a això”, assegura el seu fundador, Josep Maria

La inversió en noves plantacions de vinyes significa un impacte molt positiu per l’ecosistema a la zona periurbana de Barcelona i contribueix a ordenar el territori, aportant valor paisatgístic, a més d’actuar com a tallafocs. El celler treballa amb parcel·les petites que respecten al màxim l’orografia del territori, mantenint les zones de bosc entre vinyes. Això potencia la biodiversitat, prevé l’aparició de plagues i l’erosió del sòl, i repercuteix positivament a la qualitat del vi, ja que “plantem les varietats que millor s’adapten en cada parcel·la del terreny perquè expressin al màxim el seu potencial i singularitat, tenint en compte la distància i l’altura respecte al nivell del mar, i l’orientació respecte al Sol”, explica la Mireia

Cuidar la vinya en el 2023: digitalització i responsabilitat mediambiental
Fidels als seus valors, “voluntat de transparència i compromís natural”, la gran aposta de la família ha estat sempre la responsabilitat amb el territori (nascuts ecològics) i l’elaboració de vins i caves d’alta qualitat que expressen al màxim el seu origen. Seguint la premissa de la sostenibilitat, part de la inversió també s’ha destinat a energies renovables i a la digitalització de la vinya. Alta Alella treballa des de fa vuit anys amb eines digitals que faciliten la traçabilitat al camp, concedeixen una major eficiència i optimització del treball a la vinya, i minimitzen l’impacte ambiental

“Un celler és un projecte a llarg termini, i perquè les futures generacions puguin gaudir dels beneficis de la terra, cal cuidar-la ara”, dictamina la Mireia. Ja en el 1999, Alta Alella iniciava la seva participació al projecte de vinya experimental amb Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic (VRIAACC). Reduir la petjada de carboni és una tasca prioritària pel celler, que des de de fa tres anys, també pertany al grup d’empreses catalanes adherides al “Programa d’acords voluntaris” impulsat per la Generalitat de Catalunya, seguint les directives dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides

Pioners en enoturisme al territori
Quan es treballa en un entorn de transparència, és lògic mantenir una filosofia de portes obertes. El 2013, la família va posar en marxa un projecte dinàmic d’enoturisme: “Hem estat pioners a nivell de producte i viticultura, i amb l’enoturisme també hem volgut ser innovadors. Fa ja 10 anys que vam decidir que volíem compartir la cultura del vi d’una manera molt personalitzada i amb l’enoturisme tenim l’oportunitat de fidelitzar i apropar-nos al consumidor. Això és imbatible!”, destaca en Josep Maria. Una dècada després, reben ja 10.000 visitants, xifra que representa una pujada del 30% en relació amb els anys pre-Covid. El celler ha acumulat diversos reconeixements des d’aleshores i a finals de març del 2023, va ser guardonada de nou als Premis Vinari d’Enoturisme.

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s