CAVA BLANCHER CAVA FAMILIAR I PIONERS A L’ENOTURISME

Diumenge vam ser a “Cava Blancher”, esmorzant amb el Josep i el Ramón Carbó, que juntament amb el seu germà l’Enric, que aquell dia no hi era, són la tercera generació de lea mateixa i els que la dirigeixen actualment. Blancher és una cava que, vista des de fora, sembla una més de les tantes que hi ha al Penedès i potser passa desapercebuda, però, a banda de ser de les poques que són al centre del poble de Sant Sadurní de Noia, quan entres, et sorprens de la grandesa de la mateixa i t’absorbeix la història que s’hi respira, i es viu a cadascuna de les seves estades, no t’ho pots arribar a imaginar, per la qual cosa, des de ja, et recomanem que no passis per davant , entra, et sorprendrà i atraparà.

Mentre esmorzàvem, amb un espectacular  Blancher Cava Gran Reserva Brut Nature

Blancher Brut Nature Gran Reserva presenta el següent cupatge: Macabeu, Xarel·lo i Parellada Primer afegir que no té res de sucre afegit, és tot un clàssic per a nosaltres, s’elabora des de l’any 1960. Als seus inicis es va anomenar Brut Natural i porta el nom de Gran Reserva Brut Nature des de finals dels anys 90. Elaborat a partir de Parellada, Macabeu, Xarel. i Pansa Blanca (Can Cajon, Teia), es diferencien els diferents sòls. Maceració de les pellofes en fred durant un temps determinat per a l’extracció de les aromes. Fermentació en inox i posteriorment en contacte amb les mares fines. Envelliment més de 3 anys en ampolla a 18 metres sota terra en condicions òptimes.

, el Josep i el Ramón, que són encantadors, i molt agradables, ens anaven explicant la història de Blancher, la història d’un home, l’Antonio Capdevila Pujol i la seva esposa la Teresa Blancher Solanes, que a 1935 adquireixen en propietat la finca i Masia Can Canjon, al terme municipal de Teià (Barcelona), situada a la comarca del Maresme, zona molt típica de vins blancs, inclosa a les D.O Alella i cava, per així poder fer realitat una de les seves il·lusions, elaborar els seus propis vins i caves i que avui dia encara conserven.

Posteriorment i les contínues visites a la capital del cava, Sant Sadurní d’Anoia. L’Antonio Capdevila, el 1952 decideix emprendre la construcció d’un celler, situat al centre del poble i orientat cap al nord per aprofitar l’aire fresc procedent de les muntanyes de Montserrat, ideals per a la temperatura del celler, i que no va ser casualitat ja que van decidir i tenien ben clar, fer-lo allà, al nucli urbà, ja que al costat del seu nebot el Josep Carbó i Capdevila, van pensar que, a diferència de la finca de Teià, aquest celler havia de ser un lloc proper i de fàcil accés als visitants, i per donar a conèixer els seus vins i caves, van establir obrir tots els dissabtes i diumenges, un home emprenedor i visionari pels negocis, que sense saber-ho, va ser el pioner i va posar els fonaments en allò que avui es coneix com “ENOTURISME”

En una bonica i ben disposada sala polivalent, amb una gran terrassa, on realitzen tasts o qualsevol altre esdeveniment, per a empreses o grups, a més es poden fer visites comentades i degustació de productes, sempre sota reserva, es pot veure una emotiva i bella projecció audiovisual de la història de Blancher des dels seus inicis, fins avui,

amb els exquisits caves que han anat elaborant com GRAN RESERVA DE LA TIETA – BRUT NATURE,CAPDEVILA PUJOL,RESERVA ROSAT BRUT,DOLç CLASSIC     i vins com. PARCEL·LES 2021,N’HI HA POC,CLOS 7/12 CRIANZA,MERCÈ TINTO JOVEN 2021

i les finques i varietats de què disposen com xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre, marlot i pansa blanca, varietat exclusiva d’Alella, on també tenen vinyes, igualment tot el procés d’elaboració des de les vinyes fins a l’elaboració. Un vídeo molt ben plantejat i representatiu, que des del primer minut atrapa.

Blancher és un celler familiar, de tradició arrelada a la vila. En un antic edifici es conjuga el celler, amb un interessant museu d’objectes relacionats amb el producte estrella de la comarca, el cava, dividit en tres sales, el Josep, un home cordial, simpàtic i molt atent amb nosaltres, que ens va fer sentir molt bé ia gust en tot moment, ens va anar explicant cadascun dels records allí guardats, que són moltíssims i en diferents vitrines, i que mentre ens ensenyava ens anava transmetent i contagiant el seu entusiasme i satisfacció amb tota la varietats d’efectes i pertinences que s’hi atresoren, com,entre moltes altres,  una peculiar col·lecció de copes Blancher, des de la primera que van treure fins a la que utilitzen avui dia, una infinitat de trofeus i regals d’agraïment a al celler per les seves enormes col·laboracions, com a fotos emblemàtiques de la família i de famosos que han passat per allà a comprar l’espectacular cava Blancher, com, per nomenar-ne un, l’inigualable Maradona, sensasional, un museu digne de veure i delectar-se amb tot el que hi ha per veure i captivar, així com la zona dedicada a l’antiga i vella maquinària exposada, màquines que van ser utilitzades al seu dia i que han quedat obsoletes, però que són mereixedores de ser exposades, per sort  nostra, poder admirar-les i comprendre l’esforç que portava i porta l’elaboració d’un bon vi o cava.

Ho heu de veure, de veritat, no podem explicar tot el que hi vam veure i vam gaudir, que cada detall, cada quadre, cada foto, cada dibuix realitzat per reconeguts dibuixants de còmics, dedicats especialment per al Josep, que és un apassionat de tot el relacionat amb el cava i el món del cava, t’atrau i captiva, a més a més amb els amplis, divertits i entretinguts comentaris que ens anava fent el Josep, ens vam quedar fascinats.

Però aquí no va acabar la nostra fascinació, ja que seguim mab la visita i baixem al celler, repartit en cinc plantes, de les quals vam anar baixant veient a la primera els dipòsits d’acer inox i seguir baixant fins a les dues darreres subterrànies on la temperatura oscil·la entre 16 i 21 graus, ideals per a la criança de caves i vins. La tranquil·litat, la foscor i la temperatura ambiental fan que les ampolles dels vins i caves Blancher aconsegueixin l’entorn adequat per adquirir una òptima criança.

Col·locades a les tradicionals “rimes”, van evolucionant dia a dia, efectuant-se’ls controls periòdics per seguir la seva evolució i així conèixer el moment òptim per a la seva comercialització, per quan arribin a casa nostra puguem gaudir de la qualitat dels mateixos. El celler es va construir amb la típica volta catalana, que encara dóna més encant al mateix, espectacular. Acostumats a visitar diferents tipus decellers, dir-vos que Blancher ens va causar un interès especial.

A més, Caves Blancher disposa d’un gran espai de barbacoes, molt ben deliberat i disposat, amb dues zones diferenciades, un espai interior cobert i un espai exterior i amb una extensa zona d’aparcament, on poder gaudir i compartir, mentre estàs cuinant amb una copa de cava excel·lent Blancher ben freda, perquè tu només has de portar el menjar i els estris de casa, perquè el foc t’ho fan ells, si, si, com estàs llegint, no has de fer tu el foc, que és el que a vegades ens fa enrere a l’hora de voler fer una barbacoa

ja que a Blancher tens disposades les graelles i brasa de vinya per fer carn, t’ho deixen preparat ells, ja que disposen d’un forn i unes graelles on van fent brases a mesura que tu les vas necessitant, una barbacoa de luxe. Ja no tens excusa, si vols fer una barbacoa, tranquil·lament amb la família o amics, Blancher t’ho posa fàcil, molt molt fàcil. Com a curiositat, dir-vos que ja van començar a tenir zona de barbacoa i fer barbacoes des del 1962. Com hem comentat, pioners en enoturisme.

Tot això, que vam gaudir a la nostra visita i més que deixem al tinter, perquè ho descobreixis per tu mateix, amb la teva parella, amics o família, el pots trobar a “Cavas Blancher”, de la mà de la família Carbó, que des del 1955 està apostant fort per l’enoturisme i que actualment, el Josep, el Ramon i l’Enric Carbó, segueixen treballant per oferir els millors caves, vins i experiència als seus clients i visitants. Viatja amb ells a través de la història i coneix des de dins el celler, els espectaculars caves i vins i activitats que tenen o també pots anar a gaudir d’una bona copa de vi o cava, sense més ni més.

Només dir, gràcies Ramon, gràcies Josep, per la vostra invitació i amabilitat i destacar-hi al Josep, per la seva espontaneïtat, que només veient amb l’afecte i l’entusiasme amb què ens va explicar i va interactuar amb nosaltres, la història de l’empresa i tot allò que la envolta, i amb la cordialitat, senzillesa i familiaritat que ens va tractar, ha valgut la pena aquesta visita i que no serà la primera ni l’última, perquè anirem a visitar-vos aviat.

I vosaltres que espereu a viure l’experiència BLANCHER.sense dubte, un lloc súper recomanat per visitar. I repetim,  no passis per davant , entra, et sorprendrà i atraparà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s