ALTA ALELLA. vi i cava amb el Mediterrani a l’horitzó

El dissabte vam anar, de nou, a visitar un altre celler, aquesta vegada, convidats per el Francesc, ens vam traslladar fins a Alella, al celler “Alta Alella” a prop, molt a prop, del Mediterrani, arrecerat pel Parc Natural de Serralada de Marina, sens dubte un lloc extraordinari

El nostre guia va ser el Xavi, que, a més, és sommelier, va ser un encant des del primer moment fins al comiat, amb molta amabilitat, proximitat i simpatia, ens va fer el Tour per les vinyes i per la cava vella. Entre vinyes, un lloc de somni, va començar explicant-nos la història de la família i el començament del celler, un celler familiar. El Josep Maria i la Cristina, es van establir a la finca Can Genís el 1991, però, la seva trajectòria en aquest món del vi i el cava, ja venia de molts anys enrere, viatjant molt, vivint i fent xampany, a la xampany o a Martini Rosi a Itàlia, i posteriorment, a diferents cellers, aquí a Catalunya. Més tard, el 1991 és quan funden ALTA ALELLA, comprant terres, començant a plantar i vinificar. A part el Josep Maria és màster enòleg, per la qual cosa, a més, imparteix classes d’enologia a la Universitat i tot això fa que el seu primer producte el traguessin als 10 anys d’establir-se a la finca. Una família lligada a la viticultura. Josep Maria i Cristina han dedicat tota la vida a la cultura del vi i del cava.

Important dir i posar èmfasi, que, el 2012 treuen el primer cava, denominació Cava,  a tot Espanya, sense sulfits, cava que segueixen elaborant avui dia, es el seu cava “Bruant”. Sobre aquest temps, també s’hi incorpora la segona generació la  Mireia, que és la filla gran. Mireia és Biòloga, màster en agricultura ecologia i sommelier, per la qual cosa aporta la seva saviesa, passió, perseverança i dedicació. Un estil de vida que ha vist des que va néixer

Significatiu i transcendental explicar que, des que van començar el 1991, són producte orgànic, que, actualment, la majoria de cellers ja ho són, però, en aquella època era complex i molt atrevit, avui dia la majoria dels seus caves són Grans reserves. Es en el  2001 quan treuen al mercat  el seu primer vi i cava, i així a poc a poc fins a l’actualitat que disposen de 29 referències, entre orgànics i naturals, ja que Alta Alella és tot producte orgànic 100% i el “Celler de les Aus ”, que és un altre celler i marca que tenen, és producte natural, per tant, distribueixen certes vinyes a orgàniques i altres a natural, i la vinificació també és diferent, però sempre, sempre, molt respectuosos amb les varietats, clima i en el precoseig. Totes les vinyes estan mirant al mar. Alt Alella és mar, Alt Alella és sauló.

Tot això ens ho explica el  Xavi, en un agradable passeig per les vinyes de Chardonnay a la dreta i Pansa blanca a l’esquerra, escoltant la seva veu que trenca el silenci de l’entorn al costat del cant dels ocells, una meravella. A part d’aquestes varietats també tenen Mataró (monastrell), syrah i pinot noir.

Des d’aquesta meravella de paratge, ens dirigim a la zona dels dipòsits d’acer on ens informa de l’elaboració i el procés dels vins i caves en aquests,  així com , en un altre sector, on hi ha les àmfores de ciment, que també fan servir a part de les bótes, ens crida l’atenció uns dipòsits que estan pintats i cadascun representa un lloc d’ Alella, com el mar, les muntanyes, la vegetació i els vins, senzillament diferents i originals molt originals

Disposen de dos cellers “el vell”  i “el nou”, nosaltres visitem el celler vell, on hi ha les ampolles en rima i als pupitres, reposant i esperant el moment del degollament i preparació per portar-les a les nostres cases a les nostres taules, ampolles que, segur,  ara, assaborirem de altra manera, coneixent-ne la seva  història. A la mateixa observem les ampolles de cava específica d’Alt Alella, reconeguda pel seu disseny de forma allargada, totalment diferents a les de totes les ampolles de cava o escumosos, que quan les veus ja saps que són del celler “ALT ALELLA”

A l’interior d’aquest celler n’hi ha una altra, una mica més petitt,  que anomenen “La Biblioteca” on dormen ampolles ancestrals, un lloc on hi ha diverses anyades, un lloc on hi ha una part sentimental, un altra d’ història i també  saviesa, ja que també serveixen per veure com evolucionen i aprendre’n de les mateixes. En una taula hi ha tres caixes amb mostres de les tres terres que formen les seves finques, Sauló, terra vermella i sauló amb terra orgànica, terres de les que neixen les seves vinyes, un lloc amb encant, amb embruixament.

Finalment realitzem el tast, juntament amb una altra agradable parella i l’Àlex, un jove que està cursant estudis de Direcció de Serveis de Restauració i estava allà per realitzar una feina  en relació als seus estudis de la part de sommelier. El lloc, el wine bar, magnífic, veient la línia blava de l’horitzó del Mediterrani, les vinyes, un luxe d’entorn per fer el tast, l’espai és molt agradable i mimetitzat amb l’entorn, i assaborir els productes d’alta gamma

Comencem un extraordinari tast molt ben dirigit pel nostre guia i alhora sommelier el xavi que va començar amb un gran vi blanc

AUS Pét-Nat 2021

La nostra Pansa Blanca més cruixent i sorprenent. Pét-Nat, és un terme francès que es refereix a Pétillant Naturel, elaborat amb el Mètode Ancestral. Aquest mètode produeix un vi sec natural lleugerament escumós, fresc i rústic: no es filtra, està lleument tèrbol i s’embotella amb un tap corona, en lloc de suro i morrió.

LAIETÀ GRAN RESERVA Brut Nature

Cava cosmopolita i experimentat. L’habilitat de mantenir frescor dins la maduresa: un pas endavant en una ampolla única personalitzada -garantia d’origen- i lligada a la història de la D.O. Alella. Els laietans eren un antic poble iber (pre-romà) que va habitar a la part nord de la ciutat de Barcelona.

CAUS d’en GENÍS

L’expressió salina d’una parcel·la singular a la vora del Mediterrani. Selecció de la parcel·la més antiga de la finca, l’envelliment sobre les mares dóna al vi una forta expressió de l’anyada. La quinta essència del que hauria de ser una Pansa Blanca premium: atac fresc, salobre amb sabors de fruita blanca, fonoll i notes salines. Mineral, sedós i persistent amb un llarg i elegant retrogust.

AUS MERLA 2021

Frescor, atreviment i obertura a un altre món. La tornada a l’essència ia les vinificacions del passat, amb la tranquil·litat que només pot aportar l’experiència. L’expressió més pura de la varietat Mataró: un negre amb la seva pròpia personalitat

Realment va ser una experiència molt interessant. La barreja de temes d’història, professional i amb el tast, va fer de l’esdeveniment una activitat per recomanar. Els vins i caves eren tots excel·lents

 No t’ho perdis, gaudeix del bon temps, amb unes magnífiques vistes al Mediterrani en un exclusiu i acollidor lloc. Ara és el moment, no esperis, per complaure’t o complaure i delectar-se amb uns espectaculars vins i caves.

Interessant celler, per la seva apreciada localització, i per la seva professional atenció, No podem més que recomanar aquest lloc.

 Felicitats Alta Alella i gràcies per la tarda tan agradable que ens vau fer passar.

VISITES

628 624 182

visita@altaalella.wine

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s