GRAMONA CENTENÁRIA  i 100% ARTESANAL

Entrar per la porta de Gramona és transportar-te a 100 anys d’Història, a l’antic celler del carrer Indústria on va començar l’any 1921, però molt abans Josep Batlle el 1881 va crear un celler propi, el Celler Batlle, i va poder comprar les vinyes en què havia vist treballar el seu pare. A dia d’avui la cinquena i sisena generació estan al comandament d’aquesta nau, seguint la tradició i consells de l’ànima mater de Gramona Josep Lluis Gramona Els germans Gramona ,Bertomeu i Josep Lluis en 1945 van agafar el timó de l’empresa fent un salt qualificatiu a la marca ,sent pioners en l’elaboració de vins escumosos de llarga criança al Penedès, El 1951 elaboren un dels seus vins escumosos que encara es comercialitza el Gramona III Lustros Josep Lluís i Bartomeu, van arrencar el 1945 una nova era a Gramona.

Fins a finals del segle XX, els dos germans Gramona van dirigir el rumb d’un celler que ara és a les mans dels cosins Jaume i Xavier (fills, respectivament, de Josep Lluís i Bartomeu). Jaume i Xavier, la cinquena generació de la família, ja estan traspassant de mica en mica les regnes del negoci als seus fills Roc (celler i viticultura) i Leo (gestor de la marca) respectivament. Avui Gramona, que va liderar l’escissió de la DO Cava formant la marca col·lectiva Corpinnat, elabora 700.000 ampolles d’escumosos i 700.000 de vins tranquils més (emparades per la DO Penedès i del seu nou projecte a la Cerdanya). Gramona s’assegura complir cent anys més de tradició familiar al capdavant de la marca Gramona Deixant una mica la història,

A la recepció de Gramona ens va atendre Mireia que seria la nostra guia durant aquesta fascinant visita Que comencem desplaçant-nos cap al El Celler Batlle, construït l’any 2001, és l’aposta de la família pel respecte al paisatge i a l’ús d’energies renovables. Està ubicat al bell mig de les vinyes de Gramona, i tot el que sobresurt d’aquest edifici és un terç del total


On deixem la furgoneta i en un cotxe elèctric molt peculiar (no us podeu perdre aquesta experiència) entre vinyes ens traslladem a la Granja Enmig de les vinyes,
La Granja, un dels  tresors de Gramona més preuats, és la llar de gallines, oques, ases, ovelles, cavalls i vaques. Tots ells ens ajuden a millorar l’ecosistema que ens envolta contribuint a activar la vida microbiana de la vinya.

On ens deixo sorprès, l’espai tan cuidat i on Mireia ens va donar una classe magistral de Biodinàmica i de la història de la família Gramona fins als nostres dies, deixant remalcat que a partir del 2019 Gramona deixo de formar part de la DO Cava per ingressar a Corpinnat ( Nascut al cor del Penedès) el que es busco és delimitar una zona geogràfica i específica on es realitzen els seus escumosos i poder oferir al públic un espumós de màxima qualitat  i complint els requisits  de Corpinnat ,situació geogràfica Penedès,verema manual i sent el 90% de varietats autòctones, s’ha de treballar amb una agricultura ecològica i no es poden comprar raïm d’altres finques

L’any 2014 van obtenir el segell Demeter, que certifica l’agricultura i la vinificació biodinàmiques de cada vi. Uns anys més tard, el 2018, van obtenir el segell Biodyvin per part del Sindicat Internacional de Vinyadors en Cultura Biodinàmica, un certificat molt exigent específic per al sector del vi a nivell mundial –a diferència de Demeter, que és per a tot tipus de cultius-, i que certifica el treball en biodinàmica tant per a la viticultura com per a la vinificació (celler). Tots dos segells, Demeter i Biodyvin, són compatibles i complementaris entre ells.

A La Granja és on està el secret que els escumosos i vins tranquils tinguin una qualitat exquisida, on el tractament de la terra és totalment orgànic i biodinàmic, per aquest motiu amb la biodinàmica es busca l’autosuficiència, per la qual cosa el paper d ‘una granja és fonamental per elaborar-hi tots els elements precisos, com els adobs naturals, el compost, els preparats biodinàmics i les herbes medicinals.

Mireia ens explico la importació dels cavalls que tenen a la granja, on vam tenir l’oportunitat de veure com s’arava la terra a tracció animal com antigament .El cavall permet llaurar la terra sense compactar-la, afavorint-ne el drenatge de les aigües, la proliferació de les arrels i la seva capacitat d’arribar fins a la roca mare, però potser el més important és el fet que obliga al viticultor a aproximar-se a la terra, sentir-la, olorar-la, observar-la. El fet de caminar-la i trepitjar-la permet estar atent al que li passa a la vinya i als que hi viuen, és una comunicació directa i de gran transcendència.

Arribo el moment de poder gaudir de les vistes i de poder tastar a la Granja el gran vi de la casa Gramona el Savinat 100%, refrescant i exquisit

Savinat
Sauvignon Blanc · 2019
Un vi complex, untuós i elegant
Després que Jaume Gramona visités durant una bona temporada les regions originàries de la sauvignon blanc, com el Loira i Nova Zelanda i, després de molt buscar, la família va trobar les parcel·les perfectes per al cultiu d’aquesta varietat al Penedès. Aquí hi elaborem un vi molt personal, amb l’ànima del vell món però amb la capacitat de sorprendre dels vins del nou món.

Un moment agradable a la granja assaborint un gran vi, juntament amb la nostra guia i dues parelles que van realitzar aquesta gran Experiència  Premium ,propera parada


El Celler Batlle, construït l’any 2001, és l’aposta de la família pel respecte al paisatge i a l’ús d’energies renovables. Està ubicat al bell mig de les vinyes de Gramona, i tot el que sobresurt d’aquest edifici és un terç del total. La resta està soterrada a uns vuit metres de profunditat. Gràcies a aquesta arquitectura bioclimàtica, Gramona disminueix els impactes mediambientals i, a més a més, contribueix a reduir els consums d’energia. D’aquesta manera, el celler sempre compta amb una temperatura natural baixa i constant, condició idònia per a l’elaboració del vi. Aquest esforç es veu avalat per la renovació anual de la ISO 14000 de respecte pel medi ambient, que va arribar per primer cop l’any 2011 i es manté gràcies al treball incansable de la família.

Al Celler Batlle ,Mireia ens explico detalladament el procés de vinificació biodinàmica Un cop es recull el raïm, comença el procés de vinificació al Celler Batlle. A Gramona es responsabilitzen de tots i cadascun dels passos relacionats amb els seus vins, des del camp fins a l’ampolla: veremant manualment, usen taula de selecció, i entren el raïm per gravetat i premsant els raïms sencers.
Una curiositat és l’obra artesal que fan ampolla a ampolla embolicant-les en cel·lofana ,donat la cura amb què elaboren els seus vins, és imprescindible un acabat final excelent. Moltes de les etiquetes són posades manualment, així com els lacres i la cel·lofana, compostable i biodegradable (certificat per l’Agència Catalana de Residus), que s’ha convertit en un senyal d’identitat de la casa.

tornar als orígens ,visitem

La Cava Històrica
On descansen en rima els escumosos de més  prestigi i mes llarga criança amb tap de suro abans de sotmetre’s a processos artesanals, com el remogut o el degorjat
Una cava digna d´una gran marca


On vam poder visitar la BIBLIOTECA D’ANYADES
On conservem ampolles en criança des de l’any 1930. Ampolles de més de 40 collites diferents que no estan a la venda. La ordenació d’aquest preciós tresor va inspirar, en part, l’inici de l’Enoteca


A la Cava Històrica disposen d’un espai gastronòmic de proximitat on si ho preferiu, podeu degustar un maridatge amb ingredients de proximitat i del nostre hort biodinàmic maridats amb els vins i espumosos de qualitat d’un celler centenari Per acabar, gaudim del tast de dos vins tranquils, dos escumosos i el gran Vi de Glass de Gramona que a continuació t’expliquem

FONT JUI

Xarel·lo · 2017
Font Jui, 100% xarel·lo. Una varietat que ens ha acompanyat des de l’inici de la nostra historia. Amb la seva peculiar vinificació elaborem un xarel·lo molt particular, expressiu i ple de matisos.

Aquesta varietat mediterrània originària del Penedès és el raïm blanc amb més resveratrol que existeix. Un antioxidant que dota de gran estructura i potencial d’envelliment als vins elaborats amb xarel·lo.

MART
Xarel·lo vermell
Mart amb la força del planeta vermell. És una explosió d’aromes. La seva paleta d’olors de pell d’aranja, préssec, maduixes silvestres i herbes mediterrànies destaquen entre les olors d’aquest fragant rosat, que al costat de la seva agradable sensació en boca fan d’aquest vi un gran aliat per a compartir moments

GRAMONA IMPERIAL
Brut ·  2016 ECO
Groc pàl·lid amb espurnes daurades.
Bona intensitat, destaca la fruita blanca madura, poma, préssec de  vinya. Notes cítriques de pell de llimona. Tons anisats, fonoll. Records de blat. Mantega, brioche. L’oxigenació potencia les aromes madures, pastís  de poma, massapà, crema torrada


Ampli al seu pas, viu i refrescant, de bombolles fines i cremoses. Notes de compota de la fruita madura i forn de pa. Un escumós que any rere any demostra la seva personalitat i finesa

Gramona Imperial és, sobretot, molt versàtil. Es pot prendre durant tot el menjar. Des de l’aperitiu, fins a la sobretaula.

GRAMONA III LUSTROS
Brut Nature · 2013
Finca Font de Jui

Color de palla amb reflexos daurats.
Bona intensitat i gran expressivitat. Fruita d’os madura-préssec, albercoc-pomes. Herbes mediterrànies-romaní i farigola. Notes pronunciades de la criança, fruits secs – avellanes, nous – crosta de pa torrat, cafè i notes especiades.

Entrada poderosa, amb una gran estructura al seu pas pel paladar. Bombolles fines que es fonen en el vi deixant una textura de vellut. Gran frescor i verticalitat, amb un final de boca de sensacions minerals.

Es tracta d’un vi plenament gastronòmic. Gràcies a l’equilibri entre estructura, cremositat i frescor, harmonitza amb una infinitat de matèries primeres i elaboracions. Pernil ibèric, foie o carns fredes. Mariscs, peixos, carns blanques, arrossos, fins i tot també alguns plats de cullera. Paelles, marmitakos i risottos.

Vi de Glass

La gamma de Vi de Glass, que compta amb vins de tres varietats diferents – gewürztraminer, riesling i xarel·lo -, destaca pel seu equilibri entre dolçor i frescor, que fan d’aquests vins uns dolços molt especials. Per a la seva elaboració han fet falta anys d’investigació a la recerca d’un vi capaç de mostrar la riquesa dels vins dolços de gel. Fent ús de la més avantguardista tecnologia, Vi de Glass s’elabora mitjançant la congelació del raïm en el seu moment òptim de maduració. Després d’una fermentació lenta i natural, el resultat és un vi afruitat i molt concentrat, dolç i refrescant al mateix temps.

Els Vi de Glass són vins ideals per a acompanyar moments de tertúlia i sobretaula. Sorprenen com a aperitiu i mariden especialment bé amb els plats de base fruitera. A més, la seva acidesa li permet altres possibilitats com els foies i els formatges de pasta tova.
Varietats
Gewürztraminer, riesling, xarel·lo.

Dirigit per una experimentada sommelier, que va proposar el brindis final a aquesta experiència que pretén impregnar el visitant de la filosofia d’aquesta casa centenària.

No us perdeu viure alguna de les meravelloses experiències que Gramona et proposa
Tel: (+34) 93 891 0113
visita@gramona.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s