CODORNÍU Cava, Historia i Arquitectura

Al costat de 24 persones més, el diumenge vam efectuar la visita “Codorníu The Iconic Tour” una d’entre tantes que tenen i que agraïm la invitació ja que va valer la pena regodejar-se per aquest preciós espai, visita a una de les majors obres mestres de l’art modernista, juntament amb cavas espectaculars. Visita a una cava històrica, a un edifici modernista amb molta solera, sorprenent des que es creua la porta d’entrada.

Ens va rebre l’Esteve molt agradable i atent amb nosaltres i al que donem les gràcies pel tracte tan acollidor que ens va brindar, en tot moment. Ens va fer una petita introducció de la visita que faríem amb l’Alec, que va ser el nostre guia, extremadament informat i coneixedor del món Codorníu.

La visita és de 1:30 h. de durada, coneixent la història de Codorníu, i explicació del cava, els seus orígens i el procés d’elaboració. Comencem en un lloc força estratègic des del qual es veien diferents edificis, primer la casa on va començar tot, la masia del segle XX de la família Codorniu, durant segles, la casa on va néixer Anna Codorniu, al començament del segle XVII, i que va ser el darrer membre de la família Codorniu, doncs només van tenir dues filles i Anna, que era l’hereva, el 1659 es va casar amb un jove viticultor de la zona Miquel Raventós i el cognom Codorniu es va perdre, reemplaçat pel de Raventós, no obstant, van mantenir el nom de CODORNÍU com a nom de l’empresa. El 1984, en record d’Anna Codorníu, neix el cava  “Anna de Codorníu”, que introdueix el raïm Chardonnay i sent cava líder a Espanya.

Darrere nostre, un altre magnífic edifici, l’antic departament d’expedició avui dia convertit en recepció, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch (coetani de Gaudí), i sense moure’ns del lloc observem un altre bell edifici, conegut com “La Torre modernista” obra, també de Josep Puig i Cadafalch, del segle XX i residència de la família Raventós fins a mitjans dels 80, avui dia ja no hi viu ningú al seu interior, però, a la planta baixa, hi ha un espai gastronòmic que es coneix com “Els Jardins de Codorniu”, un un altre encant més del món Codorníu. A la part posterior i subterrània d’aquest edifici hi ha el celler vell, on Josep Raventós, va elaborar les primeres ampolles de cava el 1872.

ISeguim amb una passejada per l’exterior per anar veient i admirant els edificis modernistes que va construir l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i els jardins que envolten els mateixos, que exalcen encara més l’entorn. Així ,arribem fins a una zona, des de la qual hi ha una molt bona perspectiva de les Muntanyes de Montserrat, és la zona dels cellers, on es va començar a elaborar el cava des de principis del segle XX, començant pel Celler Gran, una altra de les obres de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que es va construir entre el 1900 i el 1915. El Celler Gran és un símbol de l’esperit emprenedor i innovador de la família Codorniu, que van voler fer un edifici que fos esplèndid, magnífic, doncs, per a el Manuel Raventós,  era molt important vincular Codorniu amb el principal corrent artístic de l’època, el modernisme, i per això, va contractar uns dels millors arquitectes i contracte al Josep Puig i Cadafalch, totes les obres de Puig i Cadafalch a Codorniu, tres principalment, que us hem  indicat anteriorment, van ser declarats “Monument Històric Artístic Nacional” el 1976, per la qual cosa són monuments protegits.Seguim amb una passejada per l’exterior per anar veient i admirant els edificis modernistes que va construir l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i els jardins que envolten els mateixos, que exalcen encara més l’entorn. Així ,arribem fins a una zona, des de la qual hi ha una molt bona perspectiva de les Muntanyes de Montserrat, és la zona dels cellers, on es va començar a elaborar el cava des de principis del segle XX, començant pel Celler Gran, una altra de les obres de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que es va construir entre el 1900 i el 1915. El Celler Gran és un símbol de l’esperit emprenedor i innovador de la família Codorniu, que van voler fer un edifici que fos esplèndid, magnífic, doncs, per a el Manuel Raventós,  era molt important vincular Codorniu amb el principal corrent artístic de l’època, el modernisme, i per això, va contractar uns dels millors arquitectes i contracte al Josep Puig i Cadafalch, totes les obres de Puig i Cadafalch a Codorniu, tres principalment, que us hem  indicat anteriorment, van ser declarats “Monument Històric Artístic Nacional” el 1976, per la qual cosa són monuments protegits.

El Celler Gran va estar en funcionament durant la primera meitat de segle XX, ia mitjans del mateix segle, el celler es va quedar petit i la família Raventós, va decidir construir-ne un de nou, però era important que el celler estigués en harmonia amb els altres edificis, i van construir “El Celler Nou”, obra d’un altre gran arquitecte, LLuis Bonet i Garí, que va ser deixeble de Gaudí, i que, diverses èpoques després de la mort de Gaudí, es va convertir en el director de les obres de la Sagrada Família, compaginant-les amb les de Codorniu.

Ens dirigim a El Celler Gran, però, abans d’entrar, Alec, ens indica que ens fixem a la façana que, curiosament, està decorada amb trossos d’ampolles de cava, una tècnica del modernisme, el “trancadís”, decoració original del segle XX, de Josep Puig i Cadafalch. Aquest celler des de fa dècades es va convertir en museu, és molt interessant i sorprenent, així com el mateix edifici, un espai enorme i impressionant.

Posteriorment, descendim a les caves subterrànies, però primer franquegem una antiga sala d’electricitat, que es va fer servir a la postguerra, quan hi havia moltes restriccions, en cas d’emergències, interessant i curiosa de veure. El vell celler està a 20 mts sota terra, al nivell -4, les galeries subterrànies més antigues de Codorniu, construïdes a finals del segle XIX, cada cava té el seu nom com el carrer Rei Alfonso XIII, que se li va posar aquest nom perquè el Rei, el 1904 va visitar les caves Codorniu. És increïble, es com una ciutat subterrània, amb els carrers, els noms i els números.

Per acabar la visita recorrem les caves subterrànies en un petit tren, amb on finalitzes la visita, per passar a la degustació de tres caves, en una majestuosa estada, exquisidament disposada i acomodada per realitzar el tast que consistia en tres caves  

El col·lofon va ser en una sala màgica, amb una decoració blanca i minimalista, on vam poder tastar tres caves de la col·lecció Ars Collecta de Codorníu

Vam tenir l’oportunitat de tastar tres Caves de la gamma Ars Collecta de Codorníu respon al llegat enològic de més de cinc segles creant caves a Codorníu. Aquests s’elaboren de manera artesanal al Celler Jaume, un microceller on la innovació, la investigació i una exhaustiva cura prèvia de les vinyes donen lloc a caves d’altíssima qualitat, expressius i de garantida longevitat. Ars Collecta Blanc de Noirs Gran Reserva posseeix un cupatge únic de les varietats: pinot noir, trepat i xarel·lo. El 2020 va aconseguir una Medalla d’Or al reconegut certamen Concours Mondial de Bruxelles

Ars Collecta Blanc de Blancs

Ars Collecta Blanc de Noirs

Ars Collecta Grand Rosé

És una visita recomanable i diferent per l’arquitectura impressionant; l’enorme i sorprenent espai, tot molt interessant i sorprenent, entorn privilegiat

Visita una de les obres mestres de l’art modernista del món, deixa’t seduir per tota l’experiència sensorial caves icònics de prestigi, acompanyats per un petit aperitiu.

Visita el món CODORNIU, Gaudiràs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s