TORRE  DEL VEGUER  Monument històric-artístic amb excel·lents vins i un gran escumós

@femmaridatge627693

El dissabte vam visitar un altre celler dels 13 que formen la ruta “Carretera del Vi”, però, aquesta vegada a la comarca del Garraf, a Sant Pere de Ribes, que és on està situada “Torre del Veguer”, pertanyent a la D.O. Penedès. Un celler familiar, de producció artesanal, que elabora vins de qualitat a partir de vinyes pròpies ecològiques, en un preciós lloc, un castell ubicat en un paratge tranquil i amb bones vistes, en un entorn idíl·lic, un marc incomparable, realment és una petita joia envoltada per les vinyes amb què elaboren els seus vins, i que, gràcies a la seva invitació, a la “Visita Maridatge Vi & Ibèrics.”, vam poder gaudir de l’experiència i segellar el nostre passaport, amb un celler més de la ruta,  ja ens queden menys.

Ajuda molt tenir sempre al teu costat un gran guia, que en aquesta ocasió va ser la Cristina, que és l’encarregada del departament d’enoturisme, casaments i esdeveniments, sempre disponible i amable. Ens va començar parlant de l’edifici, que és eclèctic, és a dir, està format per diferents estils arquitectònics, comencem la visita a la masia fortificada, la part més antiga, que data del 1359, entre els seus murs hi ha la sobrietat i la decoració d’elements medievals , on destaquen els arcs creuats de mig punt, la resta de l’edifici és d’arquitectura del segle XIX. Del 1411 al 1450, van viure els monjos Jeronimus, que són els que van construir el celler i un cup de Pedra per elaborar els seus vins d’una manera molt artesanal.

@femmaridatge

Anys més tard, al segle 16, es va instal·lar el Veguer del Penedès, que era el responsable administratiu de la zona Penedès-Garraf, a l’època de les Vegueries del Penedès, i va ser ell, el que va posar nom a la Torre “Torre del Veguer ”. A sobre de la porta d’entrada hi ha un escut, el de la família del Veguer, que era la família Avinyó.  En  1858 va comprar la finca Josep Ferrer Vidal, i va ser el que va començar l’elaboració de vi d’una manera més professional; de fet, va aconseguir la medalla d’or a l’Exposició Universal de Barcelona en el 1888, amb un dels vins. Josep Ferrer, va estudiar enologia a Bordeus i inspirat en els vins Château de Bordeus, va fer edificar la torre,  de planta quadrada d’estil neoclàssic, i més tard, el seu fill va fer construir, al costat de la mateixa, la capella d’estil neogòtic així com un petit teatre, també neogòtic, on interpretaven obres escrites pel mateix. En aquella època, totes les torres tenien el seu teatre propi.

Els actuals propietaris, ja són la sisena generació, Joaquín Gay de Montellà i la seva dona Marta que va ser l’enòloga de la família i que, d’aquí, que l’únic escumós que elaboren, el “Marta” un Brut Nature, per cert, excel·lent , es denomina així en honor a ella.

Per la pluja que queia aquell dia, no vam poder visitar les vinyes, però que vam veure des de l’entrada de la masia fortificada on ens trobàvem, de camí al celler i davant del pàrquing, les mateixes estan situades al voltant de la finca i les seves varietats són, de raïm blanc malvasia de Sitges, moscat, xarel-lo blanc i xarel-lo vermell i de tinta, garnatxa, Cabernet Sauvignon i Syrah, a més, són pioners a la plantació de raïm d’alçada, a 1200 m d’alçada, a la Cerdanya, a Bulbi de la Cerdanya, concretament, són plantacions experimentals de varietat Riesling i de Pinot Noir, de moment, elaboren poques ampolles i només es venen en restauració a la Cerdanya.

Mullant-nos una mica, però que va valer la pena, ens dirigim cap al celler nou, on tenen la desrapatadora i la premsa pneumàtica i des d’allà, una mica més lluny, observem el que havia estat l’antic teatre, i ara convertit en magatzem, de aquí vam passar als dipòsits d’acer inox. i ens comenta la Cristina que el degollament el fan tot manual i sense congelar el coll de l’ampolla, totalment artesanal. Seguidament, després de l’explicació de l’elaboració, vam anar a l’antic celler, el que van construir els monjos Jeronimus, que van viure a la finca al segle XV, i que van edificar l’any 1413, per elaborar els seus vins, en què a banda de les bótes de roure francès i americans, hi ha dues àmfores tal com les havien utilitzat els antics romans per transportar els seus vins i que ara no les utilitzen per fermentar, actualment, emmagatzemen els seus vins, ja que la funció és acabar de suavitzar i arrodonir el vi. Entre les bótes, al celler ancestral hi ha ubicada una llarga i antiga taula de l’època, però que es desconeix de quin any és, dues premses de principis del segle XIX, així com el cup de pedra que van construir els monjos el 1413 i que des del 2015, l’han tornat a utilitzar per elaborar el negre, l’esplèndid “Jeronimus”. Un celler que miris on miris t’atreu per una cosa o una altra, una meravella.

A l’interior de la Finca, també ens trobem la Sala Dalí, ens va fascinar aquesta sala, Salvador Dalí, el mundialment conegut artista, sempre va estar molt vinculat a la Torre del Veguer, i hi va deixar empremta, per això, la família, va decidir dedicar-li una sala, on es poden percebre detalls que va tenir el cèlebre pintor amb la família Gay de Montellà, amb qui li unia una bona i gran amistat. Obres molt particulars i records de l’autor, de l’època 1960-1970, dedicades al propietari Joaquín, com un quadre realitzat amb el pintallavis vermell, de Gala, i un menú d’un sorprenent i esplèndid sopar, que no us expliquem perquè el descobriu vosaltres mateixos… una història real i fantàstica d’escoltar, entre molts altres detalls.

El seu espectacular vi “Raïms de la Immortalitat”, un blanc amb bóta i l’altra negra reserva, rendeix homenatge a aquest prestigiós i esbojarrat artista, ja que l’etiqueta de les ampolles, d’edició limitada, estan il·lustrades amb un detall de l’obra de Salvador Dalí, “Els raïms de la immortalitat” (1970), que en paraules del pintor “simbolitzen la immortalitat continguda a la suspensió biològica”. Amb dues obres, la pintura i la joia del mateix nom, pertanyen a les col·leccions de la Fundació Gala – Salvador Dalí, a la qual La Torre de Veguer, va  sol·licitoar autorització per poder posar-la a les seves etiquetes i els van concedir.

La història de les joies es remunta a inicis de la dècada dels 40, quan Salvador Dalí s’associa amb dos joiers establerts a Nova York i dissenya les primeres joies. El 1958, la Fundació Owen Cheatham compra les joies i continua ampliant la col·lecció fins al 1970. Després de pertànyer a un magnat saudita ia un altre japonès. El juny de 1999 les 37 joies d’or i pedres precioses, així com els 37 dibuixos i pintures que Dalí va realitzar per dissenyar les joies, són adquirits per la Fundació Gala–Salvador Dalí i repatriats a Figueres, on actualment es troben exposats.

Acabem amb el tast en una estança, que està ubicada en un racó de l’immens i bell jardí i on entres vorejant una piscina, allà comencem el tast amb uns vins blancs

ABELLEROL 2020

Vi blanc elaborat a partir de la varietat Muscat de Frontignan. És el vi blanc del celler per excel·lència; resultant sorprenentment aromàtic i llaminer en boca Color: groc pàl·lid brillant amb centelleigs verdosos. Aroma: notes fruitals com raïm, préssec de vinya, litxi, i notes florals de gessamí, flor de taronja i rosa.

MARICEL 2020

Vi blanc elaborat a partir de la varietat autòctona del Garraf. És un vi fresc, persistent, amb volum i destacada acidesa.Color: groc pàl·lid brillant amb centelleigs verdosos Aroma: notes de fruita blanca com el préssec d’aigua, i fruites tropicals com el litxi, amb fons d’herbes mediterrànies de fonoll i romaní.

JERONIMUS 2017

Vi negre elaborat a partir de les varietats Garnatxa i Syrah. És un vi de pedra que beu de la història dels Monjos Jeronimos; rodó, fresc i aromàtic.Vi negre elaborat a partir de les varietats Garnatxa i Syrah. És un vi de pedra que beu de la història dels Monjos Jeronimos; rodó, fresc i aromàtic.Color: vermell robí nítid i brillant, capa mitjana baixa.

VENDIMIA TARDÍA 2015

És un vi llaminer en boca per la verema tardana, aromàtic i que destaca per la frescor. Vi dolç procedent de raïms sobremadurats de Muscat de Frontignan.Elaboració especial Es reserven 1000 ceps de la zona més assolellada per a l’elaboració d’aquest dolç, deixant passar el raïm fins a assolir 20 graus probables de sucre, per això es recull molt més tard al setembre-octubre (en comptes d’agost). El most obtingut, després de la fermentació i criança en ampolla, acaba sent el nostre vi dolç de verema tardana.

Marinant-los amb uns saborosos ibèrics. El tast genial i els vins que dir-vos, espectaculars, cadascun en la seva essència i varietat, però tots de molta qualitat.

Només podem dir coses positives, un encant de lloc, amb una gran història, una visita que no us podeu perdre, de veritat!!!! Súper recomanada.

És una boníssima opció per regalar alguna cosa diferent i per fer alguna activitat que no se sol fer amb parella/amics. Valdrà la pena, us captivarà.

Urb. Torre del Veguer s/n
08810 Sant Pere de Ribes
Salida 1A Autovía C-15

T. 93 896 31 90
E-mail: torredelveguer@torredelveguer.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s