Segura Viudas Cava i una porta a la Natura

@femmaridatge

Aquest cap de setmana, convidats per Segura Viudas, vam tenir l’ocasió de realitzar la “Visita Natura” una de les diverses visites enoturístiques que efectuen i als que agraïm la seva invitació i felicitem per aquesta magnífica experiència, un concepte diferent de visita a unes caves, més que una visita és un passeig per la història, la natura i el cava, simplement meravellós.

El nostre guia va ser el Ricard, un jove biòleg, que a més coneix molt bé el món del vi i el cava, ja que va créixer entre vinyes, perquè la seva família, com la majoria de famílies del Penedès, tenien vinyes. Tot un expert, que sent una gran passió per la tasca que realitza a Segura Viudas i que ens va transmetre amb les seves explicacions molt entenedores i amenes, durant tota la visita, un recorregut molt didàctic i plaent.

@femmaridatge


La visita va començar a l’exterior de la masia on el Ricard ens va explicar amb tot tipus de detall la història de Heredad Segura Viudas que és una emblemàtica masia ubicada als afores de Barcelona, en Torrelavit, a les tranquil·les i assolellades vinyes de la regió vinícola del Penedès. Els orígens de l’Heretat es remunten al segle XII en plena Creuada Ibèrica («La Reconquista»). Una bonica masia de pedra, amb història, que ha anat assumint moltes identitats durant els seus segles d’història. Al segle XII es van afegir a la torre, nous edificis transformant-se en una masia. Com moltes de les masies limítrofes, es van conrear grans i cereals, a més, hi havia un molí en funcionament més enllà de la molta de farina, la finca es va convertir en sinònim del cultiu del raïm, a causa de les vinyes autòctones que creuaven els seus turons costeruts i riberes pantanoses. Una escriptura de 1156 es refereix a la construcció com la Domus de Reÿm (La casa del raïm). És a la dècada de 1950, quan els germans Segura van comprar la masia i finca de Can Esbert de Raïm. Aviat es van construir noves caves i cellers amb maquinària de darrera generació. Els germans van començar a comercialitzar el seu propi cava el 1969, amb el llançament de l’icònic i Prèmium cava Segura Viudas Reserva Heredad.

@femmaridatge

A l’interior de la masia, que encara conserva l’estructura de fortalesa, una meravella d’estada, ens esperava un suculent esmorzar típic català, amb pa i tomàquet, embotits i formatge de la comarca, els que vam marinar amb un excel·lent Brut Reserva de Segura Viudas
Fruita, frescor i complexitat són les tres principals virtuts que defineixen el Brut Reserva de Segura Vídues. La fruita i la frescor li vénen de la cura amb què tractem el raïm. La complexitat procedeix d’una elaboració especial consistent en l’autòlisi dels llevats amb el vi base durant 3 mesos abans de ser embotellat, i una segona autòlisi dels llevats durant un mínim de criança de 15 mesos a l’interior de l’ampolla

així com una saborosa coca de forner, molt característica del Penedès acompanyada amb una suculenta xocolata de 70% cacau de Simón Coll, una reconeguda marca de xocolates del Penedès, amb aquest agradable i apetitós esmorzar, juntament amb dues parelles més que havien vingut des de Puerto Rico, que estaven de vacances a Barcelona i no van voler perdre’s aquesta visita, ja que al seu país beuen aquest suculent cava Segura Viudas, i il·lusionats i impressionats alhora juntament amb el nostre cicerone el Ricard, vam emprendre la ruta per l’entorn de la masia.

@femmaridatge

Ens vam dirigir a les vinyes, d’on neixen tots els seus vins i caves, que, aviat, al gener o febrer, començaran a podar i preparar per a la propera collita, i vam conèixer de primera mà el cicle vegetatiu de la vinya i les diferents tècniques d’agricultura sostenible que es duen a terme avui dia, seguim caminant entre vinyes, veient de fons les extraordinàries muntanyes de Montserrat

fins a endinsar-nos al camp i bosc que envolta la masia de Segura Viudas, una part important i harmoniosa del procés d’elaboració del seu vi és l’estudi, comprensió i promoció de la biodiversitat de l’ecosistema al voltant de l’Heretat, on vam descobrir la gran varietat d’animals autòctons de la zona, que vam poder veure a través d’una de les càmeres d’infrarojos, que s’activa’n per moviment que, el Ricard, col·loca estrategimant entre els arbres per detectar-los i així conèixer els animals que vaguen per la finca i que poden aportar-hi. A través de diferents mostres que el Ricard anava trobant i ensenyant, ens explicava que classe d’animal havia passat per allí, com porcs senglars, guineus, esquirols, teixons, etc., tota una riquesa de fauna i flora, i així fins a arribar al riu Bitlles, amb poca, però cristal·lines aigües i gaudint i recreant-nos del recorregut i de les immillorables vistes del Penedès i la serra de Montserrat arribem fins al celler.

Baixem a l’original i vell i celler que és a uns 15 metres. Sota terra, amb una llum tènue, es respira i se’n palpa l’antiguitat, on hi ha els caves més antics envellint en silenci, una bellesa en què es pot observar la seva llarga història, l’evolució dels processos d’elaboració al llarg del temps fins a arribar als nostres dies. Ens va causar una agradable sorpresa un racó del celler on tancat per un vell reixat negre ple de floridura i teranyines, que li dona un encant personal al lloc, hi ha com un “cementiri d’ampolles de cava” allà es va guardant una partida de les ampolles que s’han anat elaborant durant cada any des de la primera ampolla elaborada i comercialitzada l’any 1957, i que vam veure-la, impressionant poder observar una ampolla de cava de seixanta-quatre anys d’antiguitat

@femmaridatge


Per acabar, tornem a l’interior del celler i ens acomiadem brindant i delectant un majestuós Brut Reserva Heredad va ser creat per marcar estil al món dels escumosos d’alta gamma. Ho fem amb l’objectiu d’oferir un cava elegant i versàtil.

@femmaridatge

Per això seleccionem només els millors vins de cada collita que posteriorment envelliran en ampolla en contacte amb les mares durant més de 24 mesos. La criança acaba quan l’expert dóna el toc màgic a cada ampolla amb el poignettage, gir de canell que intensifica el contacte de les mares amb el vi, donant així un bouquet més complex.
Espectacular! Sens dubte Una experiència rica en aprenentatge i bellesa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s