AA Mirgin Exeo 2016, l’excel·lència d’un cava de Paratge

Alta Alella presenta un cava ecològic “sense concessions” que és la “màxima representació del terrer i de l’anyada”, segons la família Pujol-Busquets.

• Alta Alella Mirgin Exeo · Paratge Qualificat Vallcirera, el més enllà a la maduresa sense maquillatge, només s’elabora en anyades excepcionals.

• Es tracta d’un cava gastronòmic, ideal per acompanyar des d’un aperitiu a un menú nadalenc, a més de ser el perfecte brindis per aquestes festes.

Alta Alella presenta Mirgin Exeo 2016, un cava de Paratge Qualificat ecològic procedent del Paratge Vallcirera, situat al Parc Natural de Serralada de Marina, a la comarca del Maresme. Com el seu nom indica (Exeo procedeix del llatí “exir”, anar més lluny), aquest cava va més enllà. S’elabora únicament quan l’anyada és excepcional i surt a la venda sense necessitat de cap maquillatge (sense licor d’expedició) per a preservar al màxim la seva frescor i les seves característiques naturals. Pertany a la més destacada categoria prèmium del sector, que actualment només ostenten 6 cellers: Cava de Paratge Qualificat. Un reconeixement que atorga la denominació als caves procedents de paratges determinats amb unes condicions climàtiques i geològiques singulars.

Alta Alella Mirgin Exeo · Paratge Qualificat Vallcirera s’elabora amb la selecció dels millors raïms ecològics del Paratge Vallcirera: Pansa Blanca i Chardonnay. S’extreuen les característiques de l’anyada mitjançant diferents tipus d’elaboració, combinant maceracions i fermentacions en bota (de segon i tercer any), per a seguidament aplicar rigorosament el Méthode Traditionnelle Champenoise amb un període de criança òptim sobre lies -amb un tap de suro- que s’allarga fins a un mínim de 60 mesos.

L’anyada 2016 va estar marcada per una forta sequera durant el període vegetatiu, el qual va provocar una reducció de la mida del raïm, amb una consegüent disminució de la producció i augment de la concentració. Una collita reduïda, de molt bona qualitat, amb una sanitat excepcional, una excel·lent maduració i un gran potencial d’envelliment.

Un cava de paratge mediterrani

A tan sols 1.500 metres del mar Mediterrani es troba el Paratge Vallcirera, ubicat al Parc Natural de la Serralada de Marina. Es tracta d’un entorn amb diferents relleus i orientacions al terreny, que implica una gran diversitat, on conviuen zones de boscos amb pins pinyers amb malesa o garrigues, i nien espècies poc vistes a altres llocs de Catalunya, com el còlit ros o el tallarol emmascarat. També és zona de pas d’aus migratòries com els aligots vespers o els falcons marins. 

La Serralada Litoral fa que la finca estigui protegida dels vents freds del nord-est, freqüents durant l’hivern. També fa de pantalla dels vents humits de Llevant, ajudant a mantenir una humitat relativa elevada. La proximitat al mar és un factor que contribueix a la suavitat del clima, suavitza les temperatures extremes d’estiu i d’hivern. La inèrcia tèrmica de l’aigua del mar apaivagar els canvis bruscos de temperatura. La vinya del Paratge s’assenta sobre terres de sauló, un tipus de sòl àcid i pobre, que drena molt bé l’aigua. Alta Alella Mirgin Exeo procedeix de dues parcel·les diferents, l’AX 155, amb 0,2688 has, plantada l’any 1992 amb pansa blanca; i l’AX160, de la varietat chardonnay, plantada el 1992 i amb una extensió de 0,8927 has; ambdues estan a 90 metres d’altitud i tenen orientació sud-est.

Alta Alella Mirgin Exeo · Paratge Qualificat Vallcirera 2016 presenta un color groc intens amb reflexos daurats. En nas és expressiu i floral, amb notes de fruites madures i lleugers torrats fruit de la seva fermentació i criança en bota de roure. En boca desplega sabors marcats per la mineralitat, combinant també notes pastisseres amb tocs torrats i fruitals. Destaca per la seva efervescència integrada, la seva textura untuosa i la seva cremositat, amb molta elegància i finesa. Cava saborós d’acidesa ben marcada, amb molt bona complexitat aromàtica, postgust llarg i persistent amb una tènue i molt característica punta final salina.

PVP Alta Alella Mirgin Exeo Paratge Qualificat Vallcirera: 55€

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s