El Rosado 2022 de Pagos de Anguix, el revival del clarete històric de Ribera del Duero

Pagos de Anguix presenta la seva anyada 2022 de El Rosado, un vi que rendeix tribut als claretes històrics de la Ribera del Duero i que, en aquesta anyada, excepcionalment càlida, és una mostra de l’òptima gestió del camp durant el cicle de la vinya.

El Rosado de Pagos de Anguix és un cupatge de les varietats tinto fino de vinyes pròpies del celler, situades a Olmedillo de Roa, i albillo mayor procedent d’un paratge molt especial propietat d’un viticultor de confiança, totes dues entre els 20 i 30 anys d’edat i plantades en sòls argilo-calcaris. L’altitud de les vinyes, uns 850 metres sobre el nivell de la mar, és clau en aquesta latitud, a una zona límit de cultiu, per mantenir el caràcter fresc en els vins en un entorn de canvi climàtic i especialment a l’anyada 2022, marcada per una calor intensa i l’absència d’aigua al camp

Les onades de calor i la sequera del 2022 van provocar que l’equip de camp optés per no esfullar ni esporgar el cep, per a poder deixar els raïms més protegits del sol i evitar així que es deshidratessin i perdessin l’acidesa necessària que aporta equilibri als vins. Al celler, es va treballar per a preservar el taní més fi dels vins i aconseguir una textura amable al paladar. Tot el treball va estar enfocat a mantenir el potencial de fruita i maduresa que oferia la collita. Les dues varietats es van veremar manualment i el procés de fermentació i criança controlada va estar orientat en tot moment a aconseguir un vi complex i no exempt de frescor. El vi va romandre després tres mesos en bota.

És un rosat expressiu i amb fruita, que té matisos amelats i de flors silvestres propis de l’albillo mayor riberenca. Fragant, de textura sedosa, amb un recorregut llarg al paladar i un final fresc. Es tracta d’un vi que reviu el perfil dels claretes clàssics de la Ribera del Duero, amb mescla de raïm blanc i negre per mantenir aromes i sabors frescos i amb predominança de la fruita.

“El Rosado de Pagos de Anguix revisa una elaboració tradicional a la Ribera com és la del clarete, que manté l’harmonia entre la fruita de la varietat tinto fino i les notes meloses i florals de l’albillo mayor. Un vi equilibrat i ampli a la boca, gastronòmic, que en aquesta anyada conserva la frescor gràcies a un excepcional treball al camp i al celler de tot l’equip, que ha sabut contrarestar les dificultats que presentava la calidesa de l’anyada 2022”, comenta l’enòleg José Manuel Pérez Ovejas, al capdavant de l’equip tècnic de Pagos de Anguix.

És un vi versàtil, rodó, gastronòmic, que es pot obrir tot acabat de sortir del celler o esperar uns mesos per gaudir de la seva màxima plenitud d’aromes i sabors.

Pagos de Anguix neix pel desig de Joan Juvé i la seva filla, Meritxell, per començar un projecte de grans vins a Ribera del Duero. Va començar el seu camí el 2018 amb la compra de la propietat, situada en la localitat burgalesa que li dona nom i en una zona septentrional de Castella i Lleó, límit de cultiu donat, també, a la seva altitud de 850 metres sobre el nivell de la mar. Un dels grans actius del celler és la seva àmplia extensió de vinya ecològica, amb 85 hectàrees certificades, de les quals 30 es conreen en ecològic des de la seva plantació, fa més de 20 anys.

Pagos de Anguix treballa la vinya en finques situades al costat del celler a les localitats d’Anguix i Olmedillo de Roa i la seva matèria primera és, principalment, un clon de tinta del país tradicional de la zona. El celler recorre a viticultors locals per a proveir-se d’albillo mayor, una varietat blanca que forma part del coupage d’El Rosado de Pagos de Anguix. L’objectiu és elaborar vins afinats i elegants en clau de frescor, aprofitant la localització de les seves vinyes, buscant sempre la màxima qualitat i mostrant el caràcter de la varietat Tinto Fino riberenca de la zona i la seva excel·lència.

Web: https://www.pagosdeanguix.com/

Instagram: https://www.instagram.com/pagosdeanguix/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s