Descobreix el Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges

Aquest diumenge passat, vam anar a veure i fer la visita  al CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA MALVÀSIA DE SITGES, un espai enoturístic del Celler de l’Hospital. Un museu dedicat exclusivament a una varietat de raïm molt especial, la Malvasia de Sitges, un dels vins emblemàtics del territori,  des que va arribar per mar a finals del segle XIV.

Juntament amb una altra parella, comencem la visita, amb la nostra guia que va ser l’Alba Grácia Coordinadora CIM, fantàstica i professional, vam realitzar una completa experiència de visita al centre d’interpretació, vinya urbana, capella. L’Alba ens va guiar de manera perfecta pel món de la Malvasia de Sitges i ens va donar a conèixer els seus orígens i història, per acabar la visita amb un tast molt interessant. I molt recomanable!

Una visita molt completa a aquest Celler de l’Hospital, un punt insòlit situat en un lloc sorprenent, al bell mig de la ciutat de Sitges, per descobrir l’antic celler, ara reconvertit al Centre d’interpretació de la Malvasia de Sitges, i l’origen perdut de la Malvàsia, veure una vinya urbana, una petita, però, preciosa església dins el recinte de l’Hospital de Sant Joan que va ser beneïda i inaugurada el 1914 i conté un interessant altar del segle XVI. És fonamentalment  neo-romànica, amb uns bells retaules.

Vam passejar per la vinya i vam fer un recorregut per l’espai expositiu, mentre l’Alba ens anava il·lustrant amb la història del lloc i la malvàsia, axi com la llegenda que diu que els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges de la mà d’un almogàver que al començament del segle XIV va anar a lluitar a la Mediterrània oriental sota les ordres de Roger de Flor. O com que Conscient que la malvàssia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic  Manuel Llopis i de Casadas (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una vinya i també el negoci familiar d’elaboració de malvàsia.

Es, doncs, gràcies a aquest llegat que avui dia Sitges, a través de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, continua gaudint d’aquest producte, el qual, ara com ara, és el més genuí que ens poden oferir.

Instal·lats al El Corral de la Vila, l’usuari identificarà, descobrirà i compartirà els coneixement que conflueixen per crear el patrimoni de la Malvasia de Sitges. A través d’un recursos pensats de manera atractiva, amb un alt grau de voluntat de interactuar amb i cap al visitant/usuari. Des de pantalles interactives, jocs, audiovisuals, fotografies inèdites projectades amb un tractament innovador de donar moviment al 2D, entrevistes i objectes.

Un cop finalitzada la grata i didàctica visita acabem amb un excel·lent tast

BLANC SUBUR 2021 Blanc de Malvasia de Sitges de color groc palla amb matisos verdosos, net i brillant d’aspecte.És un vi molt versàtil, per la seva fresca acidesa pot aguantar bé un parell d’anys a l’ampolla i ser l’acompanyament ideal de plats de peix mariners, arrossos i fideus de costa.
LLEGAT LLOPIS 2017
Malvasia de Sitges 100%. Vinyes de l’hospital, llegat històric.
Un blanc de Malvasia de Sitges per a gaudir entre 8 i 12 graus, amb arrossos, formatges curats i carns blanques amb elaboracions suaus.
MALVASIA DOLÇA
Malvasia de Sitges Dolça 2011. Vinyes de l’hospital, llegat històric.
Criança oxidativa en bota de castanyer durant un període de 10 anys. Vi de licor dolç de llarg envelliment. Amb adició directa al most de l’alcohol vínic.

El centre d’Interpretació Malvasia és un lloc excepcional per conèixer la història d’aquesta varietat de raïm, aprendre sobre el desenvolupament que ha tingut al llarg dels temps alhora que gaudeixes de l’entorn. Una visita que no et pots perdre

Sens dubte, una parada obligatòria en aquesta fantàstica ciutat de Sitges

Informació de contacte
Plaça de Joan Duran i Ferret, 08870 Sitges.
Telèfon: +34 93 379 72 13
Email celler: celler@hospitaldesitges.cat
Email CIM: cim@malvasiadesitges.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s