CAN SURIOL Tradició i Qualitat

Una nova visita a un nou celler, aquesta vegada ens dirigim a Font-rubí, concretament al barri de Grabuac, on està “CAN SURIOL”. Celler Can Suriol del Castell de Grabuac, La Masia del Castell de Grabuac és la residència actual i des de fa més de 10 generacions de la família Suriol.

El castell de Grabuac és la clau de tornada de tot el projecte de Can Suriol ja que és la que dóna sentit a la llarga tradició de vida pagesa de la família Suriol. Els Suriol són pagesos, gent del lloc que cuida i estima el
territori i així t’ho transmet la tradició actualitzada generació darrera generació

Vam fer la visita juntament amb un grup que també realitzava aquesta visita. Ens la va fer el Pau Suriol un dels propietaris, juntament amb el seu pare Francesc Suriol i el seu germà l’Assís Suriol, que es va unir a la visita més tard.

Comencem la mateixa davant la masia i amb vistes a les vinyes, en
què, el Pau ens va explicar la història i començaments de la mateixa fins a l’actualitat, aquesta masia
és mil·lenària, en un barri amb molt d’encant. Ens va comentar que ells sempre treballen amb ecològics ia més amb biodinàmica, aclarint-nos i explicant-nos com és treballar amb aquest sistema,
d’una manera molt entenedora, per a tothom.

Un cop feta la introducció visitem la Capella de Sant Pau de Grabuac, petita capella d’estil romànic, és una església al veïnat de Grabuac, inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
La capella està situada dins el nucli de Can Colomer, a la part baixa del terme i davant de la masia Grabuac. Té una sola nau i capçalera quadrada. La façana presenta portal d’accés adovellat, una petita obertura circular i espadanya d’un sol arc.

La teulada és a dos vessants. La construcció data de l’època medieval i es relaciona amb la formació del poble de Grabuac. Una altra meravella que trobaràs a Can Suriol. I que té una gran història darrere que has de descobrir per tu mateix, nosaltres
no ho comentem perquè tu, vosaltres, ho descobriu.

De la capella ens dirigim a una de les diverses vinyes que posseeixen, aquesta era de Macabeu, aquí el Pau ens desenvolupa el procediment de la vinya en tot el seu procediment fins que arriba al celler,i posa èmfasi que les botes que utilitzen són totes són de castanyer, no utilitzen per res el roure.

Ens dirigim al celler, però, abans, passem per la botiga i wine bar, i agafem una copa cadascun i ens encaminem cap al celler, on observem els grans dipòsits d’acer, però curiosament, tenen i treballen
amb cups enterrats i els bocois de castanyer, com es feia servir a totes les masies Catalanes del sXIX i que a Can Suriol segueixen aquesta tradició que els permet, en l’actualitat, obtenir vins únics i
diferenciats.
Al celler de Can Suriol trobem més de 150.000 litres de capacitat en dipòsits soterrats construïts a imatge i semblança dels tradicionals cups que ja tenien a la Masia del Castell de Grabuac.
Els cups soterrats són dipòsits sense càrregues elèctriques, amb molta estabilitat tèrmica (temperatura
constat tot l’any de 15ºC) i amb una lleu permeabilitat a l’oxigen que els fa ideals per als processos de desfangat i llargues criances no evolutives.

Passem a una part del celler on hi ha dues àmfores de fang, i és en aquest moment que s’uneix a la visita el germà de Pau, l’Assís, on d’una de les ánfores ens dóna a tastar un vi que s’està elaborant en la mateixa, és Malvasia de Sitges, un vi net, translúcid i que després tastarem el mateix una vegada
ha fet el batonage,(aquest consisteix a remetre les mares (llevats morts) en suspensió remenant el vi amb un bastó (batôn en francès) ) per beneficiar-nos de totes les seves propietats, aquest procés el va realitzar l’Assís, amb una vareta d’acer amb unes cadenes al final, remenant el vi sincessar, un cop acabat , ens va tornar a donar a tastar, sent un vi totalment difetent al que havíem provat
inicialment, sent el mateix vi i de la mateixa amfora, tota una experiència, que val provar i que us aconsellem, no us la podeu perdre.

Acabem amb un tast d’excel·lents vins com al Sang de Drac

Ull de Llebre.
Franc, poc profund amb nòduls de carbonat càlcic. Vi de tall clàssic amb aroma penetrant que combina les notes de fruita madura amb les de la criança. En boca és potent i acaba amb un final sedós, demana menjars contundents.

Per continuar el Pau ens va presentar-nos el gran vi Can Peritxó

Parellada (també anomenat Montònega).
 Franco-argilós poc profund i ben drenat. La finesa de la Parellada estructurada per la maceració amb les pells i la criança en bocois creen un vi suau però intens i persistent que combina notes vegetals i de bosc mediterrani. Lleugerament ataronjat i oxidatiu.

A continuació La Basseta

Sumoll Negre (gra petit, gra gran i gra de meló).
Argila gruixuda, amb roca calcària en profunditat.Vi negre lleuger amb tanins especiats una acidesa superba que et fa salivar. Es un carmel en nas i refrescant en boca. Ideal a copes i per preses de caça.

I per finalitzar el gran Cava Rosat de Can Suriol Brut Nature Rosat

Un bonic i bell barri, amb un fantàstic celler familiar “Can Suriol” amb grans vins ecològics, una visita
obligatòria, us encantarà


Can Suriol del Castell de Grabuac s/n, (Barri Grabuac), 08736 Font-rubí, Barcelona
cansuriol@suriol.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s