Alta Alella Cau d’en Genís,l’elegància del sauló i del mar en versió negre

La família Pujol-Busquets presenta l’Alta Alella Cau d’en Genís negre, un vi que expressa la profunda harmonia entre el sòl de sauló i la proximitat del mar a través de la fermentació i la criança sobre lies en ou de ciment basat en argila

La família Pujol-Busquets presenta l’Alta Alella Cau d’en Genís negre, el nou vi del celler i “germà” del Cau d’en Genís blanc. Una “cuvée” especial que neix de la il·lusió de “crear un vi fresc i versàtil que preservi al màxim l’essència de la vinya que cuidem amb gran dedicació”, anuncia la Mireia Pujol-Busquets. Fruit d’anys de vocació elaborant vins que busquen ser un reflex del territori, l’Alta Alella Cau d’en Genís 2021 negre és per a la família l’expressió de la frescor de la terra vora la mar, on conflueixen tradició i actualitat. “Amb aquesta primera anyada, busquem agermanar tres factors com vam fer amb el Cau d’en Genís blanc: Sauló, Mar i elaboració en Oeuf de Beaune”, apunta en Josep Maria Pujol-Busquets.

La família Pujol-Busquets treballa l’agricultura ecològica certificada des dels seus orígens, compromesos amb la sostenibilitat i amb l’objectiu de preservar un territori connectat a tres generacions. L’Alta Alella Cau d’en Genís negre procedeix de vinyes situades a 130m d’altitud a menys de 2km del mar, amb orientació sud-est, i plantades sobre sauló. La verema es realitza de manera manual en caixes petites, amb una minuciosa selecció de raïm de garnatxa peluda, gra a gra, al celler. Després d’una maceració curta, el vi fermenta i fa una criança de 6 mesos sobre lies fines en Oeuf de Beaune (ou de ciment basat en argila). Finalment, s’embotella i s’afina durant tres mesos en ampolla. Amb tot, el desig de la família és interpretar el paisatge amb una varietat negra arrelada al territori i prop del mar; un vi que faci viatjar al cor del Parc Natural de la Serralada de Marina on s’elabora.

El sòl de sauló

Les vinyes d’Alta Alella es troben junt al Mediterrani i creixen sobre sauló, un sòl sorrenc característic de la zona d’Alella (80% sorra, 4% llim i 16% argila), que prové de la descomposició del granit (quars, mica i feldespat). Son sòls moderadament profunds amb un drenatge intens i poca capacitat de retenció d’aigua. La fertilitat és baixa a causa de la seva gran permeabilitat, el baix contingut en matèria orgànica, un volum de calç inferior al 10% i un PH àcid (molt similar als sòls de granit de Galícia).

La proximitat al mar

La Serralada de Marina protegeix les vinyes d’Alta Alella dels vents freds del nord-est, freqüents durant l’hivern. També fa de pantalla dels vents humits de Llevant, ajudant a mantenir una humitat relativa elevada. La proximitat al mar és un factor que contribueix a la suavitat del clima i modera les temperatures extremes durant l’estiu i l’hivern, ja que la inèrcia tèrmica de l’aigua del mar calma els canvis bruscos de temperatura.

Oeuf de Beaune (ou de ciment basat en argila)

L’ou està modelat amb aigua de font natural i les seves proporcions es fixen segons les regles del Golden Ràtio (Número Auri). La forma ovoide afavoreix el moviment lliure de lies, la qual cosa permet obtenir un bâtonnage natural ideal per a l’elaboració i la maduració del vi. La criança durant sis mesos sobre lies fines en Oeuf de Beaune proporciona al vi una gran untuositat i una interessant “textura-taní” que no aromatitza. L’objectiu és potenciar el caràcter del terroir, incrementar la riquesa aromàtica de la fruita i el volum en boca.

El vi: nota de tast

Color granat amb reflexos violacis. El vi presenta una aroma penetrant varietal i molt personal, de maduixes i gerds madurs amb notes especiades i d’herbes aromàtiques mediterrànies presents a la finca del celler. En boca és vibrant i fresc, alhora que sedós i mineral.

L’anyada 2021

L’anyada 2021 va estar marcada per la sequera, tant durant el període vegetatiu com durant la verema. La baixa pluviometria a la zona va representar una reducció significativa de la producció de raïm i una maduració avançada de varietats primerenques. Les temperatures fresques del setembre van provocar una parada positiva en la maduració de les varietats tardanes. El resultat ha estat una collita amb una sanitat impecable, concentrada, amb bon grau i bona acidesa. Una anyada amb vins negres ben equilibrats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s