LOXAREL Vocació i Esperit Innovador

Loxarel, és un celler situat a l’Alt Penedès, a la finca de Can Mayol, a Vilobí del Penedès, un celler que vam tenir la satisfacció de visitar diumenge passat, atesos pels seus propietaris el Josep i la Teresa, una parella molt agradable i encantadora, que ens va realitzar i va il·lustrar la visita, una interessant, didàctica i amena visita. El nom del celler “Loxarel”,  és un joc de paraules que neix a partir de la varietat Xarel·lo, que és la que envolta la finca. Un celler d´agricultura ecològica i biodinàmica de la D.O. Penedès.

Comencem visitant el mas, que és un dels més antics del poble, ja que data del segle XV i on va començar la primera generació i que actualment, renovat, hi viuen el Josep i la Teresa. El Josep és la cinquena generació i amb qui va començar tot, ja que amb la vocació i l’esperit innovador que tenia, amb només 16 anys, va fer les primeres 1.000 ampolles de cava, trencant amb la tradició de producció de vi a granel de la finca per incorporar un pas més a la cadena.

Posteriorment ens dirigim al celler nou per el qual es baixa per una curiosa i profunda escala amb una barana feta de corda i que dóna un aire a vell celler, tot i ser nou, allà a part de les botes de vi hi ha una altra sala plena d’àmfores, cosa que ens sorprèn perquè n’hem vist alguna que altra, en alguns cellers, però treballar i elaborar  amb tantes era la primera vegada i el Josep ens explica que, va introduir i va començar a treballar, com a element privilegiat, amb tres àmfores a l’any 20012, sent els pioners usant-les per elaborar els seus vins, recuperant així una tradició amb més de 3.000 anys d’història, tornant a donar valor a un envàs noble, que deixa respirar el vi i el manté fresc.

El primer vi que va passar per les àmfores a Loxarel va ser el Xarel•lo 2013, que va macerar en àmfores de 720 litres. Aquest procés va dibuixar un camí consolidat en diferents referències de la marca.

D’aquí i entre vinyes arribem al refugi, si, si, a un refugi. El celler conserva l’antic refugi antiaeri que l’exèrcit republicà va construir sota l’aeròdrom de Vilobí del Penedès en plena guerra civil espanyola. Abans d’arribar a l’entrada, es pot apreciar l’explicació històrica amb algunes fotografies dels avions i soldats que havien operat des d’allà, i mapes antics del que va suposar aquesta construcció per a l’exèrcit republicà.

Un cop acabada la guerra, els avantpassats de la família Mitjans van decidir salvar aquesta construcció de la seva demolició. Al cap dels anys, el Josep Mitjans va fer servir aquest espai per deixar descansar les seves primeres 1.000 ampolles d’escumós, llavor de l’actual empresa, i que nosaltres vam poder veure i recórrer i que des d’aquí us vam animar a anar-hi ja que, a més de provar les seves espectaculars vins, podreu viure aquesta experiència, de veure un refugi convertit en celler.

Aquest refugi esdevingué la base de l’actual del celler de Loxarel i és un dels espais més emblemàtics de la finca i actualment és on descansen els vins escumosos més apreciats.

Quan vam sortir del refugi, la Teresa, ens estava esperant amb un fresquet i exquisit vi escumós “Refugi Reserva Brut Nature” que el seu nom fa honor al refugi de la finca.

Refugi Brut Nature Reserva

Nova anyada d’aquest vi escumós Refugi Brut Nature Reserva de Loxarel està elaborat pràcticament íntegrament a partir de la varietat autòctona Xarel·lo, procedent de vinyes velles de més de 70 anys de la finca Santa Susanna que el celler té dins del Parc Natural del Garraf. La seva companya de viatge és un 8% de Chardonnay per aconseguir una mica més d’estructura i cos. Un espomós que ja des de fa uns anys surt a la venda sota la denominació de Clássic Penedès.

Després d’assaborir aquest boníssim escumós, a l’entrada del refugi i entre vinyes, un moment espectacular, de debò, ens dirigim a la sala de tast on marinem uns exquisits formatges i embotits de Km.0

amb uns Vins i Clàssic Penedès excel·lents com els …..

Xarel·lo d’ámfora

Vi fermentat en àmfores de fang Viticultura ecològica i biodinàmica. Fermentació en àmfores de fang de 720 litres de capacitat. Posteriorment, repòs a les mateixes àmfores durant 5 mesos. Llevats salvatges de la pròpia vinya. L’àmfora és un envàs noble i porós, deixa respirar el vi i el manté a una temperatura fresca i constant per l’efecte càntir o de transpiració. Respectant les aromes primàries del Xarel·lo i el treball a la vinya

mentre el Josep i la Teresa ens feien partícips de la tasca que hi ha darrere d’aquests sublimes i alta qualitat dels seus vins, dels quals ens anaven explicant l’elaboració dels que anàvem tastant, així com les diferents varietats i categories que tenen com a vins blancs, ancestrals, escumosos, vins blancs, vins rosats i cadascun amb unes particulars i genials etiquetes.

Vam tenir el plaer de poder tastar el gran i premiat al concurs ‘Barcelona Rosé International Bubbles Awards’, un certamen que premia els millors escumosos rosats. El guanyador absoluts ha sigut l’Elisenda del celler del Penedès Loxarel

Elisenda Loxarel Brut Nature Reserva

Clàssic Penedès Elisenda Loxarel Brut Nature Reserva Escumós ecològic Clàssic Penedès rosat Brut Nature Reserva de Xarel·lo Vermell i Parellada amb una criança mínima de 28 mesos en ampolla. Reserva. 28 mesos en ampolla. Grau d’alcohol: 12,5º Capacitat: 75 cl Varietats: Parellada, Xarel·lo Rojo, Cellers: Masia Can Mayol

L’esperit innovador de Loxarel ha portat el celler a ser pioner en l’elaboració d’un monovarietal de xarel·lo vermell, a treballar la xarel·lo en àmfora, ia treure al mercat un escumós amb 109 mesos de criança sense degollar per ser més fidels a lexpressió de la vinya i que dorm al refugi, fins a l’hora de portar-ho a taula de casa nostra o de reglar-ho.

Tot això és un resum de l’activitat i potencial que té la visita a “Loxarel”, ja que no us hem comentat tot el que podeu fer, veure i conèixer, perquè us quedin coses i anècdotes per descobrir per vosaltres  mateixos. Visita un celler diferent, en un refugi, podràs entrar a l’antic refugi antiaeri, i escoltar el silenci del repòs de les ampolles, una sensació que no es pot explicar, l’has de viure.

Confia en nosaltres, no perdis l´oportunitat i visita LOXAREL. Demana cita, no esperis més, el Josep  o la Teresa t’acolliran i et faran participat de la seva particular filosofia i la seva forma d’elaborar els seus vins de gran qualitat amb un segell diferenciador, que t’atraparà

Masia Can Mayol
08735 Vilobí del Penedès
 Ver en el mapa
Tel: (+34) 93 897 80 01
Email: loxarel@loxarel.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s