Els Premis Vinari fan gala dels millors vins de l’any

Aquest divendres 8 d’octubre s’han donat a conèixer els millors vins amb criança i els premis especials de la novena edició del concurs

Aquest divendres 8 d’octubre s’ha celebrat la Gala de Tardor dels Premis Vinari 2021 en la qual s’han donat a conèixer els guanyadors de les categories de vins amb criança i diversos premis especials de la novena edició del concurs. L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, ha estat conduït per Màrius Serra i ha comptat amb la participació del Mag Lari, que ha amenitzat l’esdeveniment amb diversos trucs de màgia. També s’ha pogut seguir en directe pel Canal 33 de Televisió de Catalunya.

Entre els guanyadors de la nit, hi destaquen les dues referències que han obtingut les millors valoracions del jurat: Purgatori 2017 de Família Torres (DO Costers del Segre) ha estat reconegut com a millor vi català del 2021, i el Brut Nature 2017 del celler Carles Andreu (DO Cava) s’ha endut el premi a millor escumós de l’any. 

El Purgatori 2017 és un vi negre elaborat amb carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó. Una parcel·la que es coneix com “la finca dels Desterrats”, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments. Avui, un dels vins que hi neixen ha destacat en la categoria de negres de guarda i li ha valgut el premi a millor de l’any. 

El Brut Nature 2017 del celler Carles Andreu és un escumós que neix a la Conca de Barberà i que està elaborat amb les varietats macabeu i parellada. Es tracta d’un brut nature que ha sortit al mercat després de fer criança durant uns 48 mesos. Aquesta referència ha estat la millor valorada en la categoria d’Escumosos entre 30 i 60 mesos de criança i la puntuació final ha fet que destaqui entre la resta d’escumosos que enguany competien a concurs. 

La resta de Grans Ors, repartits pel territori 

Els Premis Vinari 2021 han repartit diversos reconeixements arreu del territori. No només  Grans Ors, sinó que també s’han repartit diverses medalles d’or i de plata que es poden consultar en aquest enllaç. En tot cas, si bé el Millor vi es quedava a Costers del Segre, i el millor escumós a la Conca de Barberà, la resta de Grans Ors han premiat el territori de la següent manera: 

El Gran Or entre els Blancs amb criança ha estat per Blanc de Negres 2019 del Celler Dosterras, a la DO Montsant; i el Millor Negre amb Criança és de l’Empordà, el Tocat de l’Ala 2018. El Vinari Gran Or en la categoria d’Escumosos Rosats es queda a la zona del Penedès, amb Castell d’Or Brut Rosat, de la DO Cava, mateix territori que dona vida al Summum Lacrima Baccus Brut Nature Reserva 2018, de Mont Marçal Vinícola, que ha destacat en la categoria d’Escumosos entre 18-30 mesos de criança. Del Penedès, i sota el segell Corpinnat, l’Indomable 2014 de Mas Candí ha rebut les millors puntuacions entre els escumosos de més llargues criances, les que superen els seixanta mesos. I el millor vi dolç, ranci o de postres, guanyador per tant del Gran Or d’aquesta categoria, ha anat també cap a l’Empordà amb el Puig de les Guilles 2012 del Grup Oliveda.

Podeu consultar en aquest enllaç el llistat complet de guanyadors dels Premis Vinari dels vins catalans, les millors vinyes i els premis d’enoturisme de l’edició 2021.

Marimar Torres i Miguel A. Torres en una fotografia dels anys vuitanta | Família Torres
Marimar Torres i Miguel A. Torres en una fotografia dels anys vuitanta | Família Torres

Els Premis Vinari especials de l’edició 2021

Premi Vinari Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional en el Món del Vi 

· Miguel A. Torres és un dels protagonistes indiscutibles del món del vi català i del món. Un visionari, una de les persones que més ha estudiat i estimat la vitivinicultura de Catalunya, un referent dins el seu propi projecte de vida, que ha arrelat i del qual en transcendirà aprenentatges i marques consolidades de cara a les futures generacions. La seva trajectòria mereix un reconeixement que enguany li atorga els Premis Vinari. 

Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic: Vilarnau 

· Vilarnau
Fa anys que Vilarnau té en la sostenibilitat un dels seus principals eixos d’acció, atorgant el màxim respecte al medi i l’entorn natural on hi tenen les vinyes i el celler. La seva filosofia, aplicada al maneig de la vinya, als tràfecs al celler, fan que enguany hagin convençut el jurat que li atorga el reconeixement al millor projecte ecològic. 

Premi Vinari Barcelona Turisme a la Millor iniciativa d’innovació i dinamització enoturística 

· La Carretera del Vi
Catalunya és un gran país de vins i cada cop està agafant prestigi i reconeixement la seva oferta enoturística. Una de les grans apostes i propostes per descobrir el territori vitivinícola català és la Carretera del Vi, que permet recórrer els autèntics paisatges de vinya del Penedès, alhora que conèixer algunes de les seves principals empreses elaboradores. Aquesta iniciativa fa país, fa territori i fa d’altaveu de la singularitat dels vins que hi neixen. Els Vinari, de la mà de Barcelona Turisme, volen reconèixer aquesta tasca. 

Gamma de vins de La Nit de les Garnatxes del Celler de Capçanes | captura

Premi Vinari Varias Impressors a la Millor Etiqueta

· La Nit de les Garnatxes del Celler de Capçanes
El Celler de Capçanes organitza anualment una festa en honor a les garnatxes que neixen sobre sòls de llicorella, panal, argila i calissa. El resultat són quatre productes únics, que treuen al mercat amb un etiquetatge molt singular: en format còmic, fent protagonistes els treballadors del celler i aportant continguts didàctics sobre el món del vi. Una combinació que els ha fet mereixedors del Premi a la Millor Etiqueta dels Vinari 2021. 

Premi Vinari Ara Lleida al Millor Tastador/a 

· Sílvia Culell

Periodista de formació, sommelier, col·laboradora de la premiada col·lecció de Sàpiens del Vi, i una de les veus autoritzades en la prescripció del vi català, Sílvia Culell ha format part del jurat que ha avaluat els vins que han competit en aquesta novena edició del certamen. La seva estricta, justa i equilibrada avaluació li ha valgut en aquesta edició, guanyar el reconeixement com a millor tastadora de l’any. 

Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler

· Vallformosa ha estat el celler més premiat en les diverses categories dels Vinari, esdevenint per segon any consecutiu el guanyador del Premi al Millor Celler. Entre els guardons, destaca el premi al millor vi rosat pel Masia Freyé Syrah Sumoll, i d’altres mencions d’or i plata en categories de blancs i negres joves i de criança. 

Tast Final Premis Vinari Rubí 2021 | Guillem Gandol, Vadevi

Els Premis Vinari 2021, les fases del concurs

Els Premis Vinari dels vins catalans van donar inici a la novena edició del concurs a la primavera del 2021, amb l’obertura de les inscripcions, en les quals van sumar a la competició unes 850 referències diferents elaborades arreu del país. 

Durant els mesos d’estiu, es van celebrar les primeres fases de tast a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya que van donar els guanyadors dels premis en les categories joves, enoturisme i millors vinyes (els recordem a continuació), i a mitjans de setembre se celebrava la fase final del certamen al Celler de Rubí, on es van tastar els vins finalistes de la resta de categories per definir els pòdiums finals de l’any. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s