Compromís amb la història i l’excel·lència dels vins i caves de Vins Família Ferrer

La trilogia de vinyes singulars de Vins Família Ferrer presenta la nova anyada del seu vi Cau dels Penitents 2019, un macabeu 100% amb criança en fusta d’acàcia. José María Ferrer, el representant de la cinquena generació d’una família dedicada a la vitivinicultura, va iniciar aquest projecte l’any 2018, com una volta a l’origen, que es remunta 400 anys enrere, a la masia-celler de la Freixeneda, que data de 1616.

La finca, situada a Mediona (Alt Penedès), compta amb més de 200 hectàrees de vinya en propietat, on practiquen una viticultura sostenible de mínima intervenció en totes les seves vinyes, repartides en diferents paratges situats entre els 350 i els 715 metres d’altitud. Unes localitzacions que aporten particularitats úniques, amb els quals elaborar vins de finca que expressin la personalitat de cadascun dels microclimes. Cau dels Penitents forma part d’una trilogia, juntament amb Camí de Sagraments (100% xarel·lo) i Costers de L’Ànima (100% pinot noir): vins que són un homenatge a les vinyes velles i a la història de l’entorn.

Aquesta mateixa finca de Mediona és l’origen de Can Sala, el cava més icònic de Vins Família Ferrer, amb gran èxit internacional i reconegut com a Cava de Paratge Qualificat, el vèrtex qualitatiu de la DO Cava. Un cava de guarda, i amb una criança mínima de 120 mesos, que José María Ferrer inicia el 2004 com una volta als orígens, a la tradició; un projecte d’agraïment cap a totes les persones que van contribuir a la història d’aquesta família vitivinícola.

Cau dels Penitents 2019 té origen en unes vinyes centenàries de macabeu de la finca La Freixeneda, a Mediona (Alt Penedès), protegits dels vents del nord per la Serra del Penitent. Aquest macabeu fermenta i es cria en barriques de 500 litres d’acàcia durant 12 mesos amb les seves lies. La segona anyada d’aquest macabeu, la 2019 va estar marcada per l’onada de calor, la qual cosa va obligar a reduir la collita un 35%, seleccionant només el raïm més equilibrat. El resultat és un vi de color groc pàl·lid, amb aromes a flors blanques, cítrics i fruita blanca en nas. En boca és cremós, complex, amb notes a espècies dolces molt subtils i una bona acidesa que ho equilibra. D’aquesta anyada només s’han elaborat 1.800 ampolles.

Can Sala 2008 és un cava de Paratge Qualificat, brut nature i amb una llarguíssima criança de 160 mesos. S’elabora amb un 50% de xarel·lo i un 50% de parellada, una proporció que varia segons les anyades perquè, segons paraules de José María Ferrer, “a Can Sala emprem el millor que la naturalesa ens dona en cada anyada”. Es tracta de l’última incorporació en el mercat d’un cava excepcional que va començar a elaborar-se el 2004 i que, des de l’anyada 2008, no ha pogut tornar a elaborar-se pels nivells de qualitat exigits fins a la 2013. Una anyada, a més, de la que només queden 400 ampolles disponibles i encara caldrà esperar un temps perquè l’anyada del 2013 estigui llesta.

Per a l’elaboració d’aquest cava de finca se segueix una filosofia de mínima intervenció en celler: el raïm es recull manualment i és premsat en una vella premsa vertical de fusta de 1895; després fermenta per gravetat i les varietats es vinifiquen per separat en dipòsits de 4.000 litres. A continuació, passarà per una criança de més de 10 anys.

Can Sala 2008 té un color daurat pàl·lid, amb bombolles petites i fines molt contínues. En nas destaquen notes a mels, fruita madura, fleca i records torrats. En boca és cremós, amb gran acidesa, complexitat de sabors i persistència. Un cava al qual se li intueix una gran capacitat de guarda.

Vins Família Ferrer

La història de la Família Ferrer ens ensenya que allò que es transmet amb passió transcendeix en el temps. La seva història enològica es va iniciar fa ja més de quatre-cents anys, a la finca La Freixeneda, i continua viva gràcies a la mirada de respecte i amor pel territori que han aconseguit transmetre de generació en generació, que es tradueix en una viticultura delicada, respectuosa i sostenible.

El seu propòsit és assolir que els seus vins i caves de la Família Ferrer expressin el seu origen, el de les vinyes d’altura de Mediona i el seu especial microclima. És per aquesta raó per la qual només vinifiquen una petita part de les 200 hectàrees té que la finca, seleccionant el millor raïm.

Webwww.vinsfamiliaferrer.com

Instagram: @vinsfamiliaferrer

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s