VINYA JANINE VISITA CONEIX EL CELLER

Seguim coneixent cellers de la Ruta del Vi de la DO Tarragona i aquest diumenge passat dia 18, vam anar al bonic i tranquil poble de Rodonyà, a visitar el celler “VINYA JANINE” poble on només hi ha tres cellers i un és aquest . Petit celler familiar de gran tradició, que, a més de treballar les vinyes i elaborar grans vins, organitza diverses activitats relacionades amb el món del vi, la natura i la gastronomia del territori.

Ens estava esperant la Janine, que, juntament amb el seu pare el José María Saumell, a qui vam tenir el plaer de conèixer i xerrar una mica  amb ell, un home senzill i jovial, són, actualment, a més de la seva mare i germà, la generació que porten el celler i l’enoturisme i s’encarreguen de produir vins de qualitat basats en la seva forta vinculació amb la tradició enològica centenària i el seu amor pel bon vi. La Janine una jove encantadora, simpàtica i molt propera, ens va fer de guia i ens va explicar la història de la Vinya Janine, que ja a principis del segle passat estaven vinculats al vi, sent d’una cooperativa i venent el mateix a granel, sent a els anys 80/90, que el seu pare comença a pensar a tenir les seves pròpies vinyes i elaborar vi embotellat. I és l’any 89, quan neix la Janine, que planten la primera vinya de Cabernet Sauvignon, al costat de les que ja tenien d’altres varietats com Parellada i xarel.lo, i amb el començament del projecte, neix el nom de Vinya Janine. I ara ja posseeixen de 40 hectàrees. El celler avui dia compta amb un prestigi important dins del món enològic i tenen mètodes d’agricultura ecològica que en garanteixen els productes.

Mentre ens va explicant la història, ens ensenya la zona d’elaboració dels dipòsits d’acer, les botes de roure francès que fan servir i ens fa saber que tot és manual fins i tot algunes ampolles les etiqueten a mà, i que per a “Vinya Janine” , l’elaboració dels seus vins és molt important

Així com també, la cura i respecte al seu entorn, que és un dels principals factors per al producte acabat del celler i un dels que permet afegir el lema fonamental de Vinya Janine a cadascuna de les ampolles: “Produït, elaborat i embotellat a la propietat”.  Així arribema la  vella bodega, que és petita, però amb essència, és apassionant veure tantes ampolles juntes, que reposen amb el temps,  per més tard portar-les a casa i el millor, assaborir-les.

Pugem del celler a Agrotast, que és la botiga de Vinya Janine, i es troba al mateix celler, disposa d’un ampli espai per tastar els vins i per a les activitats que realitzen. Ia la barra del bar, com si estiguéssim a casa , vam fer el tast de tres vins, juntament amb un petit aperitiu, i, com apunt, us direm que no vam poder tastar el…

«LA PETiTA JÚLIA» un vi que al 2019 quan va néixer la filla de la Janine, que es diu Julia , el pare la Janine, el José María, el va elaborar en honor a la seva néta i li va posant-li el seu nom i que posteriorment, tornaria a elaborar el 2021, però actualment està esgotadíssim, per la qual cosa impossible poder tastar  “La Petita Julia,”  

però en vam tastar tres d’extraordinaris, que per ordre i començant pel més icònic que tenen,  van ser :

– LA RABASSA DEL CARLETS

Vi blanc de varietat xarel·lo.
Vi ecològic Vi cristal·lí i brillant. Aromàticament apareixen fruites blanques fresques, algunes verdes, cítriques. Amb una acidesa marcada, en boca és fresc i herbaci, amb una punta salina que ens recorda la influència que la Marinada tarragonina exerceix sobre les vinyes de les que procedeix. El seu final és llarg i persistent, anissat.

SAB SAUVIGNON BLANC ECOLÒGIC 2022 – VINYA JANINE

vi blanc de varietat Sauvignon blanc.Vi cristal·lí i brillant. En nas mostra flors blanques fresques, algunes notes vegetals i fruites blanques en almívar. Amb una acidesa marcada, en boca és dens i voluminós, amb una punta salina que ens recorda la influència que la Marinada tarragonina exerceix sobre les vinyes de les que procedeix. És un vi fresc i fruitós.

SYH SYRAH ECOLÒGIC 2021 – VINYA JANINE

vi tint varietat Syrah Vi de capa mitja, color cirera intens. Brillant. Poseeix un nas perfumat amb notes de flors silvestres i fruites vermelles i negres madures, confitades. En boca és saborós i equilibrat amb tanins madurs. Es tracta d’un vi de gran complexitat amb una llarga persistència a on destaquen aromes de fruita a més de les especiades que li aporten l’elegant roure francès.
2n Premi Vins Negres Criança D.O. Tarragona

Tots excel·lents, cadascun en la seva varietat de gust i aroma, però, com hem dit anteriorment,  extraordinaris tots tres.

Després del tast, la Janine ens porta amb cotxe a veure les vinyes, anem amb cotxe perquè els seus espais per al cultiu, es troban específicament a la zona prelitoral, al nord de Tarragona. A uns 300 metres d’alçada, on la forta influència del mediterrani al costat de les altres condicions geogràfiques, com ara sòls calcaris i argilosos, la pluviometria baixa i orografia adequada, aporten als seus vins una tipicitat única que encanta immediatament. Arribem on és la antiga  masia , que ara està destruïda pel temps, però que encara es pot reconèixer, i aquí fem una parada per veure el meravellós entorn de vinyes que es veuen de diferents varietats, així com el massís de Bonastre, Prades i fins a la llunyania es veu el mar, però, pel fet que estava ennuvolat no vam poder gaudir de totes les meravelloses vistes

Aquí la Janine ens tenia una sorpresa preparada ja que treu una taula, dues copes i ens va obsequiar amb el tast de l’únic escumós mètode tradicional del 2021, que elaboren, el PEI, de varietat xarel-lo i garnatxa blanca, exquisit i més assaborit en aquell entorn. Un cop gaudit del paisatge i del moment en aquell lloc, tornem al celler i allà ens acomiadem, prometent tornar a assaborir els seus excel·lents vins i tastar els calçots que fan.

Tenen diferents experiències i entre elles hi ha la de la calçotada, que nosaltres no volem perdre’ns i vosaltres tampoc no hauríeu, us recomanem fer-la, val la pena, ANIMEU-VOS,  està a poca distància de Barcelona i rodalies i passareu una bona estona amb la família o amics, tastant els magnifics vins que tenen i amb calçotada, sense haver de fer res, es pot demanar. més. Ah!!! I a més la visita al celler. I si voleu rematar el cap de setmana i allunyar-vos de l’estrès i relaxar-vos en un petit poble, disposen d’una Casa Rural, es diu RURAL JORDÀ, un allotjament molt acollidor i bon ambient, és una bona opció per passar un finde complet, lluny dels sorolls i gaudint de la pau i tranquil·litat de Rodonyà,

No us sembla una experiència interessant? DONCS JA ESTEU TARDANT A CONTACTAR AMB VINYA JANINE i reservar una de les seves experiències.

Gràcies Janine i Josep Maria, per la vostra generositat i acollir-nos fent-nos sentir a gust en tot moment, va ser un matí fantàstic i vau ser vosaltres que vau fer que ho fos, gràcies de nou.

Deixa un comentari